НОВИНИ

Все повече хора предпочитат да работят от вкъщи

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:01, 13.06.2021
Чете се за: 04:27 мин.
Бизнес
Слушай новината

За първи път от година и половина пазарът на труда се раздвижва и обявите за работа се увеличават с 30%, показват данните на една от най-големите компании, занимаваща се с човешки ресурси. Новото обаче е, че все повече хора искат да работят от вкъщи, вместо да ходят до офисите. Тенденцията е толкова сериозна, че дори се отказват предложения за работа, които не допускат дистанционна работа.

Повечето обяви обаче не означават автоматично сигурни работни места, напротив има сфери, които още са труднодостъпни дори за високообразовани кадри. Такъв е случаят на Гавраил Гавраилов.

"Аз съм от началото на февруари в бюрото по труда и в момента търся активно работа като социолог, евентуално като преподавател в университет, но за съжаление, точно в тази сфера в момента текат огромни съкращения и много трудно млад човек може да си намери реализация в страната, особено по моята тема социално предприемачество, която е сравнително нова", каза Гавраил Гавраилов.

Гавраил е работил преди това в сферата на туризма, въпреки липсата на опции в академичните среди, той не се отказва.

"Тази година е преломна, аз имах идея да се занимавам и с дребно предприемачество, но съвсем доскоро средата не предполагаше занимание с подобен тип начинания, просто защото на много места имаше и административен произвол", казва Гавраил.

Засиленото търсене на служители е логично след като е започнало излизане от пандемията, обясняват експерти.

"От момента на старта на Ковид, през пролетта на 2020 г., реално имаше много голям спад на предложенията за работа. Тогава за всички работодатели Ковид нанесе щети и много бизнес възможности и планове бяха стопирани, за да може да се видят накъде ще тръгнат тенденциите", каза директорът "Подбор на кадри" в Адеко-България Надежда Василева.

След Ковид хората обаче променят рязко очакванията си към бъдещите работодатели.

"Част от кандидатите от старта на Ковид са се върнали по родните места, освободили са тук квартири и жилища и реално за тях е по-удобно да работят от разстояние и компаниите се опитват да се адаптират към тази промяна", каза Надежда Василева.

Зачестяват случаите, в които кандидати за работа отказват предложения заради липсата на възможност за работа от вкъщи.

"Само днес обявите за работа са над 3000", каза Томчо Томов oт Българската стопанска камара.

Работодателите очакват също така върналите се в България хора отново да отидат в чужбина, което означава, че се очертава криза на пазара на труда.

"От гледна точка на бизнеса има изключителни диспропорции по отрасли. Тезата, че има масово връщане на работници в България поради Ковид, не е докрай издържана. Част от хората, които си стоят вкъщи и не потърсват тези работни места, те са в сивата икономика. Един от секторите, които са в критично състояние заради липсата на хора е туризмът", обясняват от стопанската камара.

"Грешката обаче е и на работодателите", каза Теодор Дечев.

"За пореден път се допусна грешка в условия на криза първо да се посяга на човешкия капитал, преди всичко трябва да се огледат възможностите за повишаване на ефикасността, съкращаване на дейности, които не са доходни, изобщо за ефективна организация на работните процеси и най-накрая да се посяга на хората", каза Томчо Томов от Българската стопанска камара.

От организацията съветват работодателите да преосмислят работата си и да се опитат да задържат преди всичко качествените си служители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно ли е пушачите в България да са под 5% до 2040 г.?
Възможно ли е пушачите в България да са под 5% до 2040 г.?
Българин е спасявал живота на Кристиан Ериксен
Българин е спасявал живота на Кристиан Ериксен