НОВИНИ

Все повече момичета тренират футбол

bnt avatar logo
от БНТ
17:55, 01.07.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Повишава ли се интересът на момичетата към футбола и с какво са по-добри от момчетата в този спорт? На тези въпроси потърсихме отговор в Детско-юношеската школа на футболния клуб "Дунав" Русе.

Все повече момичета избират да тренират футбол, за да докажат, че не отстъпват по нищо на момчетата в този спорт. Тенденцията е от последните 5 - 6 години, когато беше възродено женското направление към русенския футболен клуб "Дунав".

"Сега започваме по един нов път подобно на мъжкия отбор, на момчетата, да си изградим женския отбор от най-ниското стъпало. Първо, да имаме здрава основа, имаме тук момичета до 13 години, до 15 години, сега ще участваме от новия сезон в първенството до 17 години, и до една-две години се надявам да участваме с женски отбор на национално ниво", каза ръководителят на детско-юношеската школа Мартин Цирков.

Над 20 момичета на възраст от 10 до 15 години тренират в момента в детско-юношеската школа на футболен клуб "Дунав" Русе.

"Постоянно се записват нови, естествено не всяко дете остава, но интересът го има. Лесно се работи с момичета, защото те са много по-съзрели от момчетата в тая възраст. Доста по-координирани са, доста по-изпълнителни са и най-интересното е, че те играят единствено от любов към спорта. Участваме в първенствата на БФС на регионален принцип в различни градове в България и дори мога да кажа с гордост, че тази година малките са на пето място в България, много съм доволен от това развитие, справят се много добре. Големите също са поканени на този фестивал и сме поканени в осемте най-добри отбора също да защитим града", разказа треньорът Валентин Якимов.

"Мама ме запали по футбола. Тя познаваше един стар треньор и ме записа тук в "Дунав" да тренирам и много ми харесва", сподели 14-годишната Александра Попова.

"От по-малка съм запалена по футбола. За мен това е най-интересният спорт и бих искала да се занимавам с него", каза 15-годишната Ния Костадинова.

"Всичко започна, като играехме няколко пъти с момчетата от стария ми клас футбол и реших, че това наистина ми харесва - да се занимавам с него, и започнах да се занимавам с него в женския отбор", разказа капитанът на отбора Виктория Рачева.

БНТ: Кое е най-вълнуващото в тази игра?

"Това, че си в отбора, не си индивидуалист. Че играеш заедно с другите, че даваш душата си и всичко на терена. И самите емоции, когато падаш и губиш с отбора, самото пътуване дори", отговори тя.

БНТ: Има ли нещо, в което сте по-добри от момчетата на терена?

"Не мога да кажа, че има нещо, в което сме по-добри. Всеки тренира и се развива по различен начин. Някои са по-добри, някои по не, но всички се стараем и целим едно и също", каза Ния.

"Смятам, че сме по-сплотени и можем да се подкрепяме по-добре от тях", смята капитанът Виктория.

"Мисля, че сме по-бързи в мисленето, все пак сме и по-красиви от тях", отговори Александра.

Момичетата не крият, че мечтаят един ден да се занимават професионално с футбол и тръгват към футболния фестивал за девойки в Стара Загора амбицирани да завоюват достойно място и да докажат качествата си в този спорт.

Репортер: Ралица Маринова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли проблеми в първия ден от пътуването с новите ковид сертификати
Има ли проблеми в първия ден от пътуването с новите ковид сертификати
Юлиан Нагелсман поема Байерн (Мюнхен)
Юлиан Нагелсман поема Байерн (Мюнхен)