НОВИНИ

Всеки пети познава жена, жертва на домашно насилие, сочи проучване на "Галъп"

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 08.03.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Проблемът с домашното насилие не е просто личен, казусът не е просто "това не е наша работа". Хората, които са ставали жертва на домашно насилие имат нужда от нашата обща подкрепа и разбиране.

Проучване на "Галъп" по поръчка на БНТ показва, че всеки пети у нас познава поне една жена, която страда от домашно насилие.

Приблизително всеки четвърти от анкетираните пък е отговорил, че познава поне една жена, която страда от психически тормоз.

Около една десета от анкетираните са отговорили, че познават мъже, които са подложени на психически тормоз вкъщи. Приблизително 12 на 100 души са казали, че познават деца, които страдат от психически тормоз.

"33 на 100 от жените казват, че познават човек, който е бил или е подложен на психически тормоз и домашно насилие. Преди 10 години е задаван подобен въпрос и там 10% от българите са отговорили, че познават. Това показва не, че е намалял проблемът с домашното насилие, а че темата става все по-малко табу в обществото", коментира Яница Петкова - политолог от "Галъп" в "Денят започва".

По думите ѝ до голяма степен българското семейство все още продължава да е силно патриархално, затова много хора не говорят за проблемите, с които се сблъскват в дома си.

Изследването на "Галъп" е проведено по поръчка на БНТ между 1 и 9 февруари 2024 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха мача на Виктория Томова със София Кенин в Индиън Уелс
Отложиха мача на Виктория Томова със София Кенин в Индиън Уелс
"Да бъдеш Анна": Животът на Анна Политковская - тази вечер "В кадър"
"Да бъдеш Анна": Животът на Анна Политковская - тази вечер "В кадър"