НОВИНИ

София диша високи нива на азотен оксид, сочи изследване

От Столична община обаче отчитат намаляване на замърсяването

Алекс Донев
от Алекс Донев
07:27, 08.03.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Високо замърсяване с азотен диоксид в София установи екологичното сдружение "За Земята". По думите на експертите вредните газове са причинени от трафика. Проучването е проведено в началото на този месец на няколко места из столицата.

Разминаванията между изследването на "За Земята" и официалните измервателни станции на Изпълнителна агенция "Околна среда" са големи, тъй като станциите, които трябва да измерват замърсяването от транспорт, не са близо до пътищата, обясни в "Денят започва" Ивайло Хлебаров от сдружение "За Земята"

"Станциите трябва да са на не повече от 10 мета от пътното платно и на места, където замърсяването е най-високо. Ние направихме проучванията както при самите станции, така и на много места в центъра, до училища - близо 20 места. Всички те са с по-високи стойности от официалните станции".

Едно от местата с най-тревожни данни е столичният булевард "Александър Малинов" в квартал "Младост". 25 от 27 измерени точки от екосдружението са над нормата, а единствените две места, където нивата са нормални, очаквано са измервателните станции.

Румяна Гълъбова, началник на отдел "Въздух" в Столична община посочи, че данните от началото на годината сочат за значително намаляване на броя на фините прахови частици в столицата. Тя показа данните от автоматичната станция на "Младост"

"Тези станции измерват с референтна апаратура, което е различно от апаратурата на сдружение "За Земята". Станциите са разположени на местата, определени от МОСВ. Качеството на въздуха се определя не само от измерена стойност, а чрез модулиране на тези нива. В близост до булевардите са по-високи нивата, но няма превишение на дневните и годишните норми".

По думите на Гълъбова нискоемисионната зона в центъра е оказала ефект, тъй като са регистрирани повече дни без превишения на нормите за фини прахови частици.

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли ефект от законодателните мерки срещу домашното насилие?
Ще има ли ефект от законодателните мерки срещу домашното насилие?
Лекари и фармацевти са против вендинг машините за лекарства в малките населени места
Лекари и фармацевти са против вендинг машините за лекарства в малките населени места