НОВИНИ

Байдън обвини Тръмп, че блокира американската помощ за Украйна

Президентът представи годишната си реч пред Конгреса

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:30, 08.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

В годишната реч пред Конгреса "За състоянието на Съюза" американският президент Джо Байдън разкритикува опонента си Доналд Тръмп, като го обвини в недемократични политики. Байдън увери Украйна, че Съединените щати ще продължат да я подкрепят. 8 месеца преди президентските избори речта е приемана като възможност Байдън да спечели скептичните избиратели.

Пламенна, на моменти силно нападателна и яростна реч, в която Джо Байдън нито веднъж не спомена името на Доналд Тръмп. Наричаше го "моят предшественик". Обвини го, че се опитва да пренапише историята, че подкрепя "възмущението, отмъщението и възмездието", и че застрашава свободата в Съединените щати и в чужбина.

"Не можеш да обичаш страната си само когато печелиш", каза той.

Байдън заклейми Тръмп заради политиката му към Русия и Путин.

"Моят предшественик, бивш президент републиканец, каза на Путин, цитирам, "прави каквото искаш, по дяволите". Бивш президент заяви това, прекланяйки се пред руски лидер. Мисля, че е възмутително, опасно и недопустимо. Историята ни гледа. Ако Съединените щати се оттеглят, ще поставим Украйна пред риск. Европа ще бъде пред риск. Посланието ми към Путин, когото познавам много отдавна е просто: Няма да се оттеглим!"

От трибуната на Конгреса, Джо Байдън обяви, че Съединените щати ще изградят пристанище в Ивицата Газа, за да бъде доставена хуманитарна помощ по море. Американският президент защити правото на Израел да атакува Хамас, но призова да не използват хуманитарните помощи като разменна монета.

"Работя непрекъснато, за да се постигне незабавно 6-седмично прекратяване на огъня, за да се върнат заложниците у дома и да се облекчи непоносимата хуманитарна криза".

Байдън защити правото на аборт и обеща, че ако бъде избран за президент, то ще бъде узаконено на федерално ниво. Американският президент напомни за постиженията в областта на инфраструктурата и производството по време на неговото управление. Изтъкна развието на американската икономика и предимствата на възрастта си.

"Проблемът, пред който е изправена нашата нация, не е колко сме стари, а колко стари са нашите идеи. Моят живот ме е научил да приемам свободата и демокрацията. Бъдеще, стъпило на основните ценности, които са определящи за Америка - честност, порядъчност, достойнство, равенство. Да уважаваме всички. Да даваме на всеки справедлив шанс. Да не даваме подслон на омразата. Сега някои други хора на моята възраст виждат различна история - американска история на обида, отмъщение и възмездие. Аз не съм такъв".

Дали Байдън е успял да промени нагласите на скептичните избиратели, социологическите проучвания ще покажат. Според проучванията досега, повечето гласоподаватели, не подкрепят нито един от двамата кандидати.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масова стачка парализира Италия на 8 март
Масова стачка парализира Италия на 8 март
Отбелязваме Международния ден на жената
Отбелязваме Международния ден на жената