НОВИНИ

След грешките на сателитната система за мониторинг - плащат субсидиите на близо 2000 земеделци

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
23:03, 07.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

След среща, инициирана от Българската аграрна камара и Браншова камара "Плодове и зеленчуци" с министъра в оставка Кирил Вътев и директора на Държавен фонд "Земеделие" е взето решение да бъде направена отстъпка за засегнатите земеделци.

В края на януари БНТ показа проблемите със системата за мониторинг по отношение на разпознаване на така наречените "структури с постоянен характер" и "опожарени площи" и фермерите, които не са се справили в срок с оттегляне и обжалване на тези площи.

Имаше опасност тези земеделски производители да бъдат наказани за цялата площ на парцелите, в които се намират тези опожарени площи или структури, които в много случаи заемаха малка част от парцела.
Проблемът беше поставен и по време на земеделските протести.

От двете земеделски камари, участвали в срещата съобщиха, че е взето решение да бъдат извършени допълнителни административни проверки на всички парцели, които не са били оттеглени или обжалвани по време на срока за реакция на мониторинга съгласно законодателството.

При тези проверки са идентифицирани и отделени структурите с постоянен характер и опожарените площи, така че санкциите през тази година ще бъдат наложени само на тези площи, а не на целите парцели, в които попадат те.

"Решението засяга над 2000 земеделски производители и е пример за добър диалог между браншовите организации и администрацията на Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието и храните, които отчетоха факта, че прилагаме Стратегическия план за първа година и много от фермерите срещат затруднение с изпълнение на всички изисквания, срокове и работа със Системата за електронно управление", заявяват в позицията от Българската аграрна камара и Браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Фермерите ще могат да получат плащания по предстоящите схеми и мерки според графика за изплащане на субсидии съгласно преразгледаните площи.

В тази връзка е удължен и срокът за заявявяне на подпомагане по схемата "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна", за да може земеделските производители да получат полагащите се субсидии за площите, които са идентифицирани като допустими за подпомагане след допълнителните административни проверки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка аркада не спря Радослав Росенов по пътя му към втори успех на олимпийската квалификация в Италия
Тежка аркада не спря Радослав Росенов по пътя му към втори успех на олимпийската квалификация в Италия
Зеленски пристига в Истанбул
Зеленски пристига в Истанбул