НОВИНИ

Заплаха от фалит на хиляди стопани заради грешки в сателитната система за наблюдение

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
19:45, 21.01.2024
16453
Чете се за: 16:20 мин.
У нас
Слушай новината

Защо въвеждането на сателитните системи за наблюдение на земеделската работа вместо да помогне, разори хиляди фермери. Редица земеделски производители няма да получат субсидиите си заради грешки на системата и подвеждане от страна на държавата.

Фонд "Земеделие" най-накрая влезе в новата ера. Ерата на сателитите и на по-прецизният контрол на земеделските производители. Всичко това се случва чрез новата Система за мониторинг на площ, чието внедряване започна уж преди 6 години и завърши едва миналата година, под натиска на изтичащите сроковете по еврорегламентите. Периодичните снимки от космоса би трябвало да дават точна информация за това кой, колко и как е обработвал земята. И спрямо това субсидиите да се плащат за реално свършена работа. Но дали държавата реално свърши своята, преди да изисква от земеделците.

Тази нива е обработваема и миналата година е била засята с овес. В продължение на няколко месеца сателитите надлежно правят снимки. И като че ли нищо не може да се обърка. Но малко преди Нова година собственикът ѝ, Апостол Евтимов е попарен от лоша новина. Системата е засякла някаква площ, която е останала непроменена през месеците на земеделска обработка. Системата я нарича "площ с постоянен характер".

Апостол Евтимов, земеделски производител: "Никой не обясняваше, какви са тези площи с постоянен характер. Не е описано какво се включва или какво се изключва от тях. И когато ние чертаехме -нямаше никакъв проблем, ние си начертахме площите."

В случая тези 100 квадрата от общо 220 декара парцел не са били обработвани според сателитните изображения. Абсолютно вярно, впрочем, защото там е оградата със съседния имот. И е очевидно, че системата погрешка е навлязла в обработваемата нива декларирана от Апостол. И излиза, че той е излъгал и трябва да бъде наказан. В случая санкцията е драстична.

Апостол Евтимов, земеделски производител: "И сега, когато излезе това нещо се оказа, че ако имаш площи с ''постоянен характер'', в моя случай да кажем са 100 квадрата - пада ми целия парцел 220 декара, не го признават. Но понеже този парцел от 220 декара е по-голям от 20% от цялото стопанство, ми пада и цялото стопанство и в случая ме изключиха - аз не съм реално земеделски производител."

С подобна коледна изненада е зашеметен и собственикът на съседната овощна градина. И тук системата е разпознала необработвана площ - в случая селскостопански навес. Но е очертала по-голяма площ. 400 квадрата в нива от 150 декара. И това орязва половината от субсидията на Емил Ивчев:

"След много, много, много мъки се добрахме до информацията, че са ни орязали и ни водят като наддеклариран парцел от около 150 декара, освен това, тъй като е повече от 20% от стойността на стопанството, по коефициент 2,5 да кажем, го умножават и съответно не ни е преведена субсидията за по-голямата част от стопанството. За една незначителна площ пак казвам."

Двамата фермери не са единствените потърпевши от подобни грешки. непрекъснато излизат нови и нови, които също се оказва, че няма да получат субсидии. Въпреки тежкия сезон и непредвидимите стъпки на времето и политиците.

Росица Стоянова - Дирекция "Мониторинг, докладване и оценка", ДФ "Земеделие": "Като несъответстващи с декларацията бяха установени 11 700 парцела от общо 1 113 000 парцела, влезли в системата - това е около 1%, колко много?".

Един процент от площта, но в случая на 5000 земеделци. От общо регистрирани 60 хиляди. Или от най-ощетените по принцип - тези с малките стопанства, където се отглеждат най-вече се плодове и зеленчуци за родния пазар. Така че зад статистиката Държавен фонд "Земеделие" стои голям процент стопанства. И много загубени жизненоважни за тях плащания.

Апостол Евтимов, земеделски производител: "На първо четене ако ми е 350 декара стопанството, по 18 лева - сметнете го колко лева става това. И това е само за едното, ами за следващото? И как да сме ние конкурентни? Аз как да си продавам сега черешите или другата продукция, с комшиите, или с Молдова, с Украйна - аз трябва да изляза на едни пазари, където те имат субсидиране, аз нямам."

1 млрд. и 58 млн. лева за плащанията по европрограми за миналата година. Но регламентът е така направен, че ако се засекат несъответствия в обработваемата земя, земеделецът губи субсидията си за целия парцел. А ако конкретния имот е по-голям, може изобщо да не получи плащане. Това пък води до сериозни последствия за земеделските производители. От Държавен фонд "Земеделие" следват плътно буквата на закона и на този етап не смятат да правят корекции.

Росица Стоянова - Дирекция "Мониторинг, докладване и оценка", ДФ "Земеделие": "Ние прилагаме просто законодателството и законодателството е такова, каквото е, и този срок няма как да бъде предефиниран дори и да не беше, не считам, че някой щеше да предприеме нещо след като са били информирани и са решили да не се възползват от правото си на реакция."

Земеделските производители вече са имали срок за обжалване на решенията на системата. Резултатите от работата на сателитите е визуализирана в таблица по метода на светофара - зелено, жълто и червено, а това дали даден критерии е покрит - с "да" и "не". Но проблемът е, че фермерите не са разчели правилно таблицата и не са знаели, че трябва да обжалват.

Апостол Евтимов, земеделски производител: "Първият срок, които системата за мониторинг позволява - не съм жалил, защото аз не виждах да светя в червено, аз не виждах проблем, системата не ми казваше, че имам проблем, аз за проблема разбрах, когато не ми платиха субсидията."

Веселина Ралчева, член на УС на Българска асоциация "Биопродукти": "Никой не обясни на тези хора, че ако те не обжалват тази констатация, че има такава площ опожарена или пък с постоянен характер или някаква малка структура от 100, 200 квадрата, декар, то няма да им бъде признат целият парцел и при тази ситуация имаме хора с парцели по 100, 200, дори 600 декара, които не са признати, заради 100 - 200 квадрата в тях, които хората не са обжалвали или пък са обжалвали, но жалбата им не е била приета."

Емил Ивчев, земеделски производител: "Ние когато ги изчертаваме, ние не сме геодезисти, ние очертаваме по една сателитна снимка, горе-долу, на око. Как ние от 550 декара да имаме разминаване - 100, 200 или 300 квадрата и това да ни ореже цялата или половината субсидия."

Веселина Ралчева, член на УС на Българска асоциация "Биопродукти": "Още повече, че не ни беше обяснено, че те не само няма да си получат средствата за този парцел, а той ще се счита наддеклариран, тоест тези средства ще се удвоят. И така се получава, че хора дори не са взели нито една стотинка, защото целите им заявления падат заради някаква малка структура вътре, някаква малка площ несъответствие. Което разбира се е недопустимо, наддеклариране само по себе си означава, ти да декларираш нещо, което не обработваш."

От Държавен фонд "Земеделие" контрираха, че са провели обучение, снимали са разяснителни видеа, а и самата система е давала инструкции.

Росица Стоянова - Дирекция "Мониторинг, докладване и оценка", ДФ "Земеделие": "Във всяка колонка имаше разяснение, ние направихме видео обучително, където точно тези колони са единственото нещо, на което обръщаме внимание и казваме какво означава. Имайте предвид, че, когато въпроса е наличен - опожарени площи - там пише "Да".

Да, ама не, контрираха пък браншовите земеделски организации и доказаха с конкретен пример как системата може да заблуди фермерите.

Синан Вейсал, браншова камара "Плодове и зеленчуци" - Русе: "За условията за допустимост, където е изписано ''зелен'', ''жълт'' или ''неприложим'' не е необходимо да се изразява несъгласие. И все още го има и хората не са го направили и в един момент се оказва, че е трябвало да го направят, защото на база този недопустим слой са им отрязани субсидиите."

В крайна сметка грешки стават, бяха принудени да си признаят от фонда. И анонсираната като автоматизирана система, се оказа, че трябва да се коригира ръчно.

Росица Стоянова - Дирекция "Мониторинг, докладване и оценка", ДФ "Земеделие": "Като всяка система, тя не е лишена от грешки, разбира се, когато правиш нещо автоматизирано, логично е да се допускат грешки. И тук идва ролята на активното участие на фермерите - да, могат те да кажат, тук системата не е права - прегледайте. ДФ "Земеделие" пусна няколко новини по темата, разяснителни, които изрично подчерта, че ако не сте съгласни и смятате, че това е грешка на системата, защото няма система, такава, която да не допуска грешки, то тогава се изискваше от бенифициерите да поставят една отметка - не съм съгласен. Не се изискваше нищо друго от тях освен да посочат "не съм съгласен".

Но и в ДФ "Земеделие" трябва да са наясно, че за да общуваш със системата трябва да боравиш умело с компютър. Умение, което не в стихията за голяма част от фермерите. Факт, който става причина една на пръв поглед практична система да превърне компотите в компютри.

- За мен това е прекалено сложно направено, прекалено сложно. Това не е работа за нормалните хора, средностатистическият земеделец. За хората, които не работят с компютри, не са запознати с работата с такива програми - това е невъзможно.

Синан Вейсал, браншова камара "Плодове и зеленчуци" - Русе: "Последната година върху земеделските производители толкова голяма административна тежест се наложи с промени в наредби, ама хиляди неща, хиляди дребни неща. Те товарят земеделските производители и земеделския производител се оказва, че трябва да седи в един офис да изготвя документи, да ходи до административни инстанции, а кой ще произвежда на полето не се знае."

Действително фермерите са минали някакво обучение. Но на теория. Но в практиката никой не ги е учил. Както не можеш да станеш шофьор само с листовки. Може и да бъркат, но и системата не е безгрешна. И орязаните субсидии е прекомерно наказание, което води до разрушителни последствия за фермерите. На практика обаче, ефектът от системата е дефектирал.

Веселина Ралчева, член на УС на Българска асоциация "Биопродукти": "Не мога да повярвам, че има държава, която може да накаже човек с 1000 декара заради 100 квадрата, не мога да повярвам, не знам, как е в другите държави. Просто в другите държави фокусът е как да се помогне на земеделците, не постоянно да им създава някакви нови изненади и проблеми както сега се случва, просто тези хора са на ръба на силите и нервите си."

Росица Стоянова - Дирекция "Мониторинг, докладване и оценка", ДФ "Земеделие": "Ние бяхме посочили и телефони за гореща връзка, бяхме на разположение непрекъснато, няма на някой да не сме вдигнали, да не сме помогнали, да не сме обяснили."

Емил Ивчев, земеделски производител: "Една такава система би била полезна ако работи изправно и някой я контролира да работи в полза все пак, не в ущърб на земеделските производители и на обществото."

Росица Стоянова - Дирекция "Мониторинг, докладване и оценка", ДФ "Земеделие": "Ние наистина се стараем да работим за тях, целта ни не е да ги ощетяваме, не е да не им се плаща, защото всяко такова плащане, което е правомерно влиза в напредъка и се изпълняват целите по този начин. Ние не сме заинтересовани от това да не им плащаме, в същото време трябва да гарантираме, че плащането е правомерно, за да може да ни възстановят парите, а ако не ни възстановят парите - те ще останат най-вероятно за сметка на националния бюджет."

Апостол Евтимов, земеделски производител: "Все по-трудно става и невъзможно става, защото навсякъде земеделието се развива, има някаква политика, стратегически план, има някаква ...нали, в хаос няма как да стават нещата и без подкрепата на държавата, не говоря финансова. Ние като чуем земеделие и разбираме пари, подпомагане, субсидиране, не, преди всичко, няма политики, няма политики, няма политики."

Системата за мониторинг би трябвало да пресече злоупотребите. И не би трябвало да е толкова безапелационна към очевидни грешки на иначе изрядни фермери. Още повече, че те за първи път се сблъскват с нея. Объркването е очаквано и е трябвало да се предвиди период на толеранс. Ако разбира се, системата не беше толкова закъсняла, за да се налага сега, администрацията да се оправдава със срокове и европейски регламенти. Защото ударът по фермерите бие по обществения интерес. И сега държавата е длъжна да намери компромис. Защото последните години са затворени 300 000 стопанства. И на това трябва да се сложи край.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Астероид озари небето над Германия
Астероид озари небето над Германия
Наложиха санкции на почистващите фирми в София за над 140 000 лева
Наложиха санкции на почистващите фирми в София за над 140 000 лева