НОВИНИ

Бенямин Нетаняху продължава да е против създаването на палестинска държава

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:19, 21.01.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Официален Лондон изрази разочарование от позицията на израелския премиер против създаването на палестинска държава. Бенямин Нетаняху отново повтори становището си и така задълбочи различията с Вашингтон и неговите съюзници. В същото време, вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщава за разногласия във военновременния кабинет на Израел по ключови въпроси.

Хиляди израелци се събраха в Тел Авив, за да поискат оставката на кабинета на Нетаняху, обвинявайки го, че не се справя със сигурността на държавата.

"Силата да променяме е в нашите ръце. Това правителство трябва да си тръгна - сега!", каза Ноам Алон - сестра на убит израелски войник.

Израелската армия разпространи кадри от тунел в Хан Юнис, в който са били държани заложници преди да бъдат преместени.

"След около километър ходене в тунела, на дълбочина от 20 метра, бойците откриха централно пространство, където според свидетелствата на завърнали се заложници са стояли похитените през повечето време. Сред откритите вещи, намерихме и рисунки на 5-годишната Амелия Алони", каза Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Ключовите фигури в израелския кабинет не са единни по въпроса дали трябва да се водят преговори с Хамас и кой да управлява Газа след войната, пише американското издание "Уолстрийт джърнъл".

Американският президент Джо Байдън смята, че все още е възможно решение с две държави - палестинска и израелска по време на мандата на Нетаняху и даде пример:

"Има редица държави-членки на ООН, които нямат армия. Държави с ограничения. Има начин това да проработи."

Израелският премиер обаче повтори позицията си, че е против създаването на палестинска държава.

"Мисля, че е много разочароващо, че Нетаняху каза това. Палестинците заслужават суверенна държава, Израел заслужава да има пълната способност да се защитава. Не виждам друго решение освен съществуването на две държави", заяви Грант Шапс, министър на отбраната на Великобритания.

снимки: БТА

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е на същото мнение:

"Правото на палестинския народ да изгради своя държава, трябва да бъде признато от всички."

В Газа, заради кризата с горивата, палестинците вече използват магарета за транспорт. Жертвите на израелските удари надвишават 25 000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА и Балкан завършиха с победи, а БУБА Баскетбол със загуба участието си в турнира от Европейската младежка баскетболна лига в София
ЦСКА и Балкан завършиха с победи, а БУБА Баскетбол със загуба участието си в турнира от Европейската младежка баскетболна лига в София
България спечели златен медал на Световната купа по фехтовка за девойки
България спечели златен медал на Световната купа по фехтовка за девойки