НОВИНИ

Израелската армия обяви, че е открила следи от заложници в тунел в ивицата Газа

Пореден протест срещу правителството на Нетаняху

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:37, 21.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди се събраха в Тел Авив. Множеството настоя за незабавно връщане на заложниците. "Няма победа без връщането им!". В плен на палестинска групировка Хамас остават още поне 130 души. Протестиращите поискаха и незабавната оставка на правителството на Бенямин Нетаняху.

"Правителството, което ни изостави на 7 октомври, продължава да го прави. Изоставени са всички - евакуираните от граничните райони, семействата на жертвите, резервистите, заложниците. Силата да променяме е и поправяме е в нашите ръцете. Правителството трябва да си тръгне - сега!", каза Ноам Алон, сестра на войник, убит по време на операцията в Газа.

Израелската армия обяви, че е открила тунел в Хан Юнис, вторият по големина град в Газа, в който са държани заложници. Съоръжението е с дължина около километър, вътре е имало експлозиви, а в края му е имало много малки помещения, подобни на клетки. Предполага се, че там са държани най-малко 20 заложници.

"По време на сражение в Хан Юнис беше открит тунел, в който са държани заложници. Входът му беше открит след прецизна информация от разузнаването. Нашите военни влязоха в тунела, където имаше терористи, които бяха ликвидирани", уточни Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Хан Юнис остава във фокуса на бойните действия на израелската армия. Предполага се, че в тунелите в града се укрива и лидерът на Хамас Яхия Синуар. Премиерът Бенямин Нетаняху отново заяви, че Тел Авив трябва да запази пълен контрол върху тях. А това няма как да се случи, ако има палестинска държава.

За вариант "две държави" от години работят Съединените щати, но преди дни Нетаняху открито се противопостави на тази идея. От Вашингтон заявиха, че не виждат друг изход от конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка Хамас. И според генералния секретар на ООН - Антонио Гутериш, изоставането на инициативата "две държави" е абсолютно "неприемливо."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акценти от седмицата за мъжка мода в Париж
Акценти от седмицата за мъжка мода в Париж
Слънчева, но студена неделя
Слънчева, но студена неделя