НОВИНИ

Високо напрежение: Протести срещу крайнодясната "Алтернатива за Германия"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:09, 21.01.2024
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

Високо напрежение в Германия, където за пореден ден хиляди хора излязоха на протест срещу крайнодясната "Алтернатива за Германия". Заражда се и дебат дали партията да не бъде забранена, но и дали това няма да има обратен ефект и тя да ѝ спечели още повече симпатизанти. Страхът от възхода на крайната десница отново излезе на дневен ред след публикация на издание за разследваща журналистика.

В статията се разказва за тайна среща на представители на "Алтернатива за Германия" и други политически сили. На нея се обсъждал план за експулсиране на имигранти и представители на различни малцинства, включително такива с германски паспорти.

"Нацистите вън!" и "Това не е Германия" - тези думи огласяха площади в страната почти всяка вечер през изминалата седмица. Над 350 000 души са се включили в демонстрациите срещу набиращата все по-голяма популярност крайна десница. На изборите през 2021-ва "Алтернатива за Германия" остана пета с малко над 10% от гласовете. Проучванията обаче сочат, че в момента тя е втора политическа сила.

"Тук сме, за да попречим на тези мизантропи да се сдобият отново с власт и да донесат само страдание на страната. Това е посланието ни - няма да мълчим! Радикализмът и расизмът никога не са водели до нищо добро за страната ни, а само до упадък", каза Майк Йозеф, кмет на Франкфурт.

Анне Баер, жителка на Франкфурт: "Надявам се, че всички ние, които мълчаливо гледаме какво се случва, ще се събудим и ще осъзнаем, че крайната десница е опасна и добива опасно много влияние."

Повод за протестите стана публикация на сайта за разследваща журналистика "Коректив" за тайна среща на крайнодесни екстремисти. Съобщава се, че през ноември членове на "Алтернатива за Германия" обсъждали в Потсдам план за "ремиграция" - термин, използван от крайната десница, целящ експулсиране на имигранти и малцинства, включително и на натурализирани германски граждани. На срещата присъствали и членове на консервативният опозиционен Християндемократически съюз.

От "Алтернатива за Германия" категорично отрекоха съществуването на подобни планове и определиха твърденията като опит на политическите им опоненти да ги дискредитират. Близо 80 години след края на Втората световна война, германското общество продължава да опитва да се отърси от нацисткото си минало. Подкрепа за протестите изрази и канцлерът Олаф Шолц.

"Благодаря на десетките хиляди хора из цяла Германия, които излизат по улиците за да кажат "не" на расизма и словото на омразата. На тези, които подкрепят либералната демокрация. Това ни дава сили и увереност, че тези, които вярват в демокрацията, са много повече от онези, които искат да сеят разделение", заяви Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Потенциално взривоопасният дебат дали да бъде забранена "Алтернатива за Германия" влезе и в Бундестага.

"Начинът, по който определени групи хора действа, при който политическият дебат се е пренесъл в тъмни стаички, а тонът е все по-расистки, е силно притеснителен за всеки от нас", каза Свеня Шулце, министър по въпросите за развитието.

От управляващите социалдемократи определиха подобен дебат като "опит да събудим гласоподавателите". Германските закони позволяват процедурни хватки, с които забраната действително би била възможна. Противниците обаче предупреждават, че подобен ход би засилил популярността на "Алтернатива за Германия".

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Руйков спечели първия кръг на WSK Champions Cup
Любо Руйков спечели първия кръг на WSK Champions Cup
Николай Костов: Давам много добра оценка на отбора, нямаме мания да преследваме резултати на всяка цена
Николай Костов: Давам много добра оценка на отбора, нямаме мания да преследваме резултати на всяка цена