НОВИНИ

Светът преживява най-топлата зима, откакто се води статистика

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:52, 07.03.2024
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

След лятото и есента с рекордно високи температури, светът преживява и най-топлата зима, регистрирана откакто се води статистика. Това сочат най-новите данни на европейската обсерватория "Коперник". Като причини за скока на температурите учените от Службата за климатични промени сочат парниковите газове и феномена Ел Ниньо.

Трите последни месеца са били най-топлите в света, отчитани някога. Последният февруари пък се вписва в серията от температурни рекорди за този период, регистрирани през последните девет години.

"Месец февруари през 2024 г. беше най-топлият февруари, регистриран в световен мащаб, със средна температура от 13 и половина градуса по Целзий, което е с 0,81 градуса над средната стойност за февруари за периода 1991-2020 година", каза Карло Буонтемпо, дир. на европейската Служба за климатични промени:.

Множество топли дни са били отчетени през февруари по целия свят - от Северна Америка и Виетнам, през Мароко и до по-голямата част от Южна Америка. Европа се отличава особено с топлинния скок от 3,30 градуса по Целзий над нормалните средни стойности. Най-големи аномалии са отчетени в Централна и Източна Европа. Рекордно е и затоплянето на водните басейни.

"Средната температура на морската повърхност извън полярните райони беше 21,6 градуса. Тя е най-високата за който и да е месец откакто се правят изследвания. Интересно е, че е малко по-висока дори от рекорда през август 2023", посочи Буонтемпо.

Според Световната метеорологична организация има шанс въздействието на Ел Ниньо да отслабне към април, а след юни да започне период на глобално охлаждане - с настъпването на така наречената Ла Ниня. Балансирането на феномените, обаче, е нарушено от дълготрайната тенденция на затопляне. А за нея допринася натрупването на парникови газове в атмосферата - резултат от изгарянето на въглища, петрол и газ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Ивков пред БНТ: От Левски считат, че няма просрочено задължение към мен, аз съм на противоположното мнение
Ивайло Ивков пред БНТ: От Левски считат, че няма просрочено задължение към мен, аз съм на противоположното мнение
Калоян Атанасов и Августин Спасов са на финал на „Дан Колов-Никола Петров“
Калоян Атанасов и Августин Спасов са на финал на „Дан Колов-Никола Петров“