НОВИНИ

Украйна прегрупира силите си и се стреми към нова контраофанзива

Какви са военните стратегии на двете армии?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:17, 07.03.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Европа
Снимка: БТА
Слушай новината

Украйна прегрупира силите си и се стреми към нова контраофанзива през тази година, заяви командирът на украинските сухопътни войски Олександър Павлюк.

Засега украинската армия остава в отбранителна позиция. По фронтовата линия украинските части копаят окопи, за да спрат руското настъпление.

Копаят и укрепват - километрите окопи край Авдеевка все повече напомнят на сцени от Първата и Втората световни войни. Откакто украинските войски се оттеглиха от града миналия месец, започнаха да строят укрепления, за да спрат руското настъпление.

"За окопите има стандарт на изграждане още от Втората световна война. Изкопът трябва да е дълбок метър и половина, като дървената конструкция трябва да е половин метър. Сега ние правим окопите по-дълбоки - 2 метра, за да може войниците да се движат свободно в тях", заяви Леонид, войник от сухопътните войски на Украйна.

Теория, която украинските войници на Източния фронт се налага да прилагат на практика. Окопи копаят дори заетите в бойни действия.

"Чувате ли експлозиите? Идват от Авдеевка. Сега се намираме в укритие, което военните използват при обстрел", допълни Дмитро Лиховий, говорител на Таврийската оперативно-стратегическа група.

Откакто Авдеевка падна миналия месец руското настъпление не спира. Не спира и край Роботине в Запорожие - другата гореща точка на фронта. Там украинските войници изграждат зигзагообразни окопи. Укрепленията вече са дълги над 8 километра.

"Руснаците разполагат с много средства за унищожение: Бомби, артилерийски снаряди - по желание. Могат да нанасят удари без прекъсване. За нас това е много изтощително".

Заради липсата на достатъчно боеприпаси единствената възможност за Киев остана да изгради укрепления по фронтовата линия.

Военна тактика, която Русия приложи още миналата година и която успя да отслаби украинското настъпление. За укрепване на позициите на украинската армия правителството в Киев отпусна 800 милиона долара.

"Наша задача е да стабилизираме фронтовата линия и да нанесем максимални щети на противника и точно това правим. Ще направим всичко възможно, за да подготвим войските за по-активни действия и за изземане на инициативата", коментира Олександър Павлюс, командващ Сухопътните войски на Украйна.

Украинската отбранителна линия обаче все още не е достатъчно укрепена, за да се превърне в непреодолима бариера, казват западни военни и експерти.

"Москва за съжаление разполага с достатъчно финансови, човешки, материални и технически ресурси, за да продължи войната в Украйна", каза още Дариус Яунискис, директор на Департамента за държавна сигурност на Литва.

Според разузнаването на Литва Русия може да води война в Украйна поне още две години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдещето на АЕЦ "Козлодуй": Има план за доставки на първото неруско гориво
Бъдещето на АЕЦ "Козлодуй": Има план за доставки на първото неруско гориво
Изабелла Шиникова и Ани Вангелова са полуфиналистки на двойки на турнири в Италия и Тунис
Изабелла Шиникова и Ани Вангелова са полуфиналистки на двойки на турнири в Италия и Тунис