НОВИНИ

Атанас Славов: Не можем да си позволим нови избори в този геополитически контекст

bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 07.03.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

В този геополитически контекст не можем да си позволим нов цикъл от избори и несигурност за страната. Това заяви в "Още от деня" правосъдният министър в оставка Атанас Славов.

Той се надява битката за правосъдието да бъде завършена независимо кой ще е следващият министър. Смята, че през следващите девет месеца може да се постигне много в сферата, ако бъде дадено време за това.

"Уикенда със сигурност ще има интензивен процес на преговори, но по-важното е дали държавата и политическите субекти в парламента искат да продължат ясната реформаторска програма и ангажименти или някои от субектите ще предпочетат да се отиде на предсрочни избори".

От ПП-ДБ искат продължаване на реформите и са готови за това - както с политически фигури, така и със законопроекти, посочи Славов.

"Разбирам емоционалното политическо говорене и всеки да изтъкне своя принос, надявам се обаче политическите лидери и формациите да проявят разум и да мислят преди всичко за държавата ни".

Според Славов формулата с плаващите мнозинства не работи, а напротив - крие рискове. На въпрос ще признаят ли ккава е ролята на ДПС в управлението и ще се търси ли отново тяхната подкрепа, отговори:

"Изпълнителната власт е функция на споразумение в парламента - но само между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Така трябва да бъде и занапред. В конкретни гласувания инициативи вероятно ще се налага по-широка подкрепа, но ключовото мнозинство трябва да е между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ".

Атнас Славов коментира, че досега е чул предимно позитивни оценки за работата си като министър. Посочи, че следващите няколко месеца ще са посветени на обсъждането и приемането на новия Закон за съдебната власт, който е над 200 страници и има над 600 разпоредби.

"Сега е на предварително обществено обсъждане ,след 10 дни ще бъде пуснат за официално събуждане. Заложените текстове ще бранят правото и независимостта и затова са толкова важни. Говоренето за предсрочни избори, когато трябва да се гласува този закон, е индикация за нещо друго - че някой иска да продължи сегашното насипно състояние с изтекли мандати в съдебната власт.

Няма да има "инструмент на Господ" - инструментите ще бъдат съвестта и професионализма на магистратите, каза министърът.

"За мен ще е оценка за недостатъчно задълбочен професионален дебат" - така Славов отговори на въпроса какво ще стане, ако Конституционния съд отмени промените в основния закон.

"Мисля, че в частта "Съдебна власт" няма да има нищо, обявено за противоконституционно. Не вярвам, че българският Конституционен съд така директно ще се противопостави на европейските стандарти за независимост на правосъдието".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПАСЕ: Да се закрие постмониторинговият диалог с България
ПАСЕ: Да се закрие постмониторинговият диалог с България
Благотворителен баскетболен турнир за ученици в подкрепа на 35-то СЕУ "Добри Войников" ще се проведе в София
Благотворителен баскетболен турнир за ученици в подкрепа на 35-то СЕУ "Добри Войников" ще се проведе в София