НОВИНИ

Преговори ще има, но кога - нова порция сблъсъци между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

ПП-ДБ поканиха ГЕРБ-СДС в петък, те обаче предпочитат да преговарят в събота

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:24, 07.03.2024
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Партньорите в управлението си отправиха взаимни покани за началото на преговорите каква ще е формулата на властта след ротацията.

ПП-ДБ иска те да започнат още утре, в петък, в Народното събрание. ГЕРБ-СДС им изпрати покани за събота в 10 часа, като разговорите от страна на ГЕРБ ще води Мария Габриел.

Преговори ще има и те трябва да бъдат водени от човека, който ще прави екип и ще управлява България - така лидерът на ГЕРБ се аргументира защо Мария Габриел трябва да е начело на преговорния екип.

"Не искам Мария Габриел да се чувства послушко като Денков и да се чувства, че преди да вземе решение трябва да се обади да пита някого, дали мен, дали няма значение кой. Затова най-човешки им казах - връщаме се в четвъртък, преговори в събота, неделя, оставката е внесена. Не искам Мария да се чувства в сянка, защото подписът ще е нейн, отговорността ще е нейна. Тя трябва да взима сама решенията си - сама и бързо", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Аз съм напълно съгласен, че не трябва да има премиери "послушковци" и ще спра дотук с коментара си, защото през последните месеци това, което видях, е, че е по-добре да не коментирам глупостите, които се говорят от най-различни места. Съжалявам, че г-н Борисов се включи в групата на хората, които когато нямат аргументи лепят етикети", коментира Николай Денков, министър-председател в оставка.

Той увери, че винаги са искали ротацията да се случи и сега е време да проведат преговори и да продължат нататък.

"Апелът ми към всички е да спрат да се опитват да критикуват другите и да седнем на масата на преговорите утре, както беше обявено, защото всякакви други приказки са излишни. Намираме се в процес, в който двете страни са представили документи, предстоят преговори. Винаги сме казвали, че всъщност искаме ротацията да се случи, да проведем преговорите и да продължим нататък. Така че тези внушения, че някой е искал избори от наша страна, са напълно неоснователни", заяви Денков.

Последва размяна на покани за преговори. ПП-ДБ кани ГЕРБ още утре - в петък, а ГЕРБ поиска да започнат в събота.

"В ръцете си държа поканите към г-жа Мария Габриел и г-н Борисов, както и техния преговорен екип, официално да им ги дадем в момента и ги каним в петък в удобно за тях време в Народното събрание да започнем преговорите", допълни Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

В прессъобщение от ГЕРБ стана ясно, че и те са изпратили покана до ПП-ДБ, но за 10 часа в събота. Уточняват, че ще се преговаря по коалиционното споразумение, механизма за вземане на решения и състава и структурата на Министерския съвет.

В парламента ПП-ДБ отново очертаха за какво настояват - независими регулатори и съдебна система. Не приемат настояването на Борисов Асен Василев да бъде сменен.

"И ако имаме обща визия за тези неща и направим регулаторите наистина независими и тези институции ги построим по правилния начин, то разговорите за министри, кой, какво ще е второстепенен. Смяна в този момент, примерно на финансовия министър, в момента, когато сме месеци преди еврозоната, е абсолютно безумна идея", добави Кирил Петков.

А опозицията иска избори.

"По-важно е да кажем какви са характеристиките на това управление и на това мнозинство. За мен това са некомпетентност, алчност и слугинаж и от тук като тръгнем - това не са преговори, а това са пазарлъци и когато и този кабинет да си отиде винаги е късно, така че единственото спасение за страната ни са предсрочни парламентарни избори", заяви Борислав Гуцанов от БСП.

Снимки: БГНЕС

"Този, когото арестуваха преди година и половина, с него в момента се чудят как да разпределят 50 на 50 държавата. Извинявайте. 50 на 50 е разделено обаче на три, защото в коалиционното им споразумение прозира дългата ръка на Делян Пеевски и на ДПС. Надявам се колкото по-бързо приключи целият този кошмар, толкова по-бързо да идем на избори и да ги изметем", каза още Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Дали ще има преговори и до какво ще доведат е въпрос на време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде се загуби доброто настроение при по-младите поколения?
Къде се загуби доброто настроение при по-младите поколения?
МВнР и ММС излязоха с обща позиция относо допускането на атлети от Русия и Беларус у нас за олимпийската квалификация по таекуондо
МВнР и ММС излязоха с обща позиция относо допускането на атлети от Русия и Беларус у нас за олимпийската квалификация по таекуондо