НОВИНИ

Да бъде признат изборът на епископ Йеротей за Сливенски митрополит, поискаха свещеници от епархията

bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 07.03.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Да бъде признат изборът на епископ Йеротей за Сливенски митрополит. Това поискаха днес 30 свещеници от Сливенска епархия на закрита среща с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан - наместник на овдовелия престол на Сливенска митрополия.

Срещата се проведе по инициатива на свещениците в сградата на митрополията с включени две точки – касираният избор за владика и наредбата на Светия Синод, която лишава от право на избор за митрополит свещеници и миряни от епархията.

След срещата свещениците обявиха, че е установена неправда относно наредбата за провеждане избори и тя ще се разглежда в Светия Синод, както и това, че протестът им е признат за легитимен. Те коментираха, че няма яснота дали на 13 март ще бъде избран нов Сливенски митрополит и по какви правила ще бъде избран – по новата наредба или по-стария начин.

От своя страна митрополит Йоан коментира, че казусът по наредбата ще бъде решен от Светия Синод, но въпреки че веднъж вече е изказал подкрепа, сега я оттегля. Той не даде и отговор на въпроса дали ще бъде избран митрополит следващата седмица, но пък беше категоричен, че няма да даде благословение на протестиращите да отидат да протестират срещу Светия Синод.

"Това ни казаха – ще има избори, успокойте се, мир. Трябва да развържем Гордиевия възел", коментира отец Иван.

"Никакви избори. Да се признае касираният избор без да се взема предвид, че е касиран. Изборът за Йеротей трябва да се изпълни", категоричен е отец Янко.

"Аз подкрепих наредбата, положих подписа си и видях какво се случи във Варненската и Великопреславска епархия – огромното несъгласие на миряните и духовенството да приемат тази наредба, което доведе до това да си дам ясното изявление, че си оттеглям подписа от нея, заедно с Врачанския митрополит Григорий. Няма да я подкрепя на йота. Трудно е да дам отговор на тази тема, тъй като това ще реши Светият Синод. Може би още на 12 март ще стане ясно", каза Варненски и Великопреславски митрополит Йоан - наместник на овдовелия престол на Сливенска митрополия.

Автори: Стоян Радев, Иван Янев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентина Георгиева се класира с най-добър резултат за финала на прескок на Световната купа в Баку
Валентина Георгиева се класира с най-добър резултат за финала на прескок на Световната купа в Баку
Рами Киуан надви италианец за място на осминафиналите на олимпийската квалификация по бокс
Рами Киуан надви италианец за място на осминафиналите на олимпийската квалификация по бокс