НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен постави "Възраждане" сред популистите и демагозите в Европа

Председателят на ЕК: Приятелите на Путин се опитват да пренапишат историята ни и да превземат бъдещето ни

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:39, 07.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Очаква се най-голямото европейско политическо семейство да номинира Урсула фон дер Лайен за водещия си кандидат в листата за предстоящите европейски избори.

Кандидатурата ѝ се гласува в момента на конгреса на Европейската народна партия, който се провежда в Букурещ. Пред делегатите председателят на Европейската комисия говори заяви, че ЕНП работи за европейската мечта още от самото ѝ зараждане и обеща да защитава върховенството на закона, човешките права и мира и свободата в Европа.

"Приятелите на Путин се опитват да пренапишат нашата история и да превземат нашето бъдеще. Разпространяват омраза чрез клавиатурите си. Нашата мирна и обединена Европа е изправена пред предизвикателство, както никога досега заради популисти, националисти, демагози - независимо дали са крайнодесни, или крайнолеви, дали е Алтернатива за Германия, или Национален сбор или Възраждане", каза Урсула фон дер Лайен.

По-рано слово произнесоха председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремиерът в оставка Мария Габриел. Борисов изтъкна помощта, която страната ни осигурява на Украйна от началото на войната и призова австрийските власти да преосмислят решението си за присъединяването на България и Румъния към сухопътния Шенген.

"България може да каже, че е дала и помогнала много повече от големите и богати държави в Европа с боеприпаси, точно такива, каквито им трябват, с бронетранспортьори, с танкове, артилерия, с всичко, което българският парламент реши и изпрати за Украйна. И плюса на това въоръжение е, че то директно отива на фронта, тъй като украинските войници и офицери точно с такова оръжие боравят.

Само на 60 км от тази зала е Дунав мост 2, където с километри опашка от тирове стои. И аз мисля, че колегите от Австрия за 30-40 минути могат да отидат и да видят каква екологична антизелена среда съществува там. Защото стотици хора, шофьорите на тирове прекарват с денонощия около тях. Вижте това не е 21 век, това не е начинът, по който трябва да работи Европа", каза той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бебе тигър направи първите си стъпки в зоопарка в Рим (СНИМКИ)
Бебе тигър направи първите си стъпки в зоопарка в Рим (СНИМКИ)
Нова фаза на войната: Украинците минават в отбранителна позиция
Нова фаза на войната: Украинците минават в отбранителна позиция