НОВИНИ

Куриоз: "Будни" граждани арестуваха чуждестранни студенти в Пловдивско, помислили ги за мигранти

От полицията призоваха гражданите да се въздържат от саморазправа в подобни ситуации

bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 07.03.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на пловдивското село Храбрино са организирали граждански арест на група бежанци. Оказало се обаче, че заловените от тях са чуждестранни студенти по медицина, които се разхождали в планината. От полицията призоваха гражданите да се въздържат от саморазправа в подобни ситуации.

Във вилната зона на село Дедево, местните хора забелязали група подозрителни според тях младежи в неделя вечерта.

"Просто видях групичка с ... хмм, по-тъмнокожи момченца и после пак ги видях, два пъти ги видях. Вървяха по средата на пътя, нещо необичайно за нас, ние вървим в края", каза Василка Димитрова.

Хората веднага сигнализирали на кмета на близкото село Храбрино. Той организирал още няколко мъже от местните и решили да вземат мерки, докато полицията дойде. Тръгнали с личните си коли да издирват момчетата, които по думите им били "мургави и с бради". Причакали ги и ги задържали.

"Що да се извиняваме – това си е едно задължение да проверяваме кой къде ходи, групи какви са, що са, щом има сигнал, трябва да се провери", коментира Георги Маджаров.

Бъдещите лекари, нарочени за бежанци, били принудени от местните да останат в центъра на селото, докато дойде полицията.

"На сигнала реагира автопатрул на Първо РПУ и при пристигане на място, колегите снемат самоличността на хората от групата, установява се, че те са действително чужденци, но са студенти по медицина в Пловдивския медицински университет", каза Анелия Влахкинова – говорител на ОД МВР-Пловдив.

В Медицинския университет разбраха от медиите за гражданския арест на техните студенти. От полицията призоваха, в подобни случаи хората да не действат на своя глава, а да подават сигнал на тел 112.

"Да се избягват действия, като саморазправа или да се вземе отношение от самите хора, нека да изчакат служителите на реда, които са компетентни в дадената ситуация и да се избегне също така тази ситуация, която е била в село Храбрино", призова Анелия Влахкинова – говорител на ОД МВР-Пловдив.

Нещо повече, случаят предизвика и вълна от фалшиви новини. Местни сайтове публикуваха информация, че в Храбрино полицията е арестувала голяма група чужденци, напуснали бежански лагер.

Автори: Нели Ангелова, Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриел Донев се класира за четвъртфиналите в Киш
Габриел Донев се класира за четвъртфиналите в Киш
Бойко Борисов: Мария Габриел ще покани ПП-ДБ на преговори утре, вероятността за предсрочни избори остава
Бойко Борисов: Мария Габриел ще покани ПП-ДБ на преговори утре, вероятността за предсрочни избори остава