НОВИНИ

Какви са политическите очаквания след оставката на Денков?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:05, 07.03.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Какви са политическите реакции след оставката на кабинета Денков и преди очакваната ротация? Преговори ще има, съобщи от Букурещ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В сутрешния блок на БНТ от ПП-ДБ заявиха,че преговорите ще са тежки. От ДПС не коментираха темата. Опозицията смята, че колкото по-рано приключи всичко между партиите в некоалицията, ще е от полза на държавата.

"Габриел, която е кандидат за премиер, съответно - избран от нея помощен екип в най-важните сфери - правосъдие, енергетика, строителство - тя ще управлява този кабинет и ще каже с кои министри може да работи. Затова е логично преговорите да се водят от този човек. Ако искаме премиер Послушко, в случая Денков, когото аз много уважавам, който не можеше да вземе решение, ако не се чуе с една поредица хора, премиерът е овластен от народа да взима бързи и смели решения, дори да сгреши. Как би се чувствал Денков, ако на главата му седят 4 - 5 лидери, той чувства ли се ръководител? Аз не искам Мария Габриел да се чувства като Послушко и преди да вземе решение, да пита няколко души. Тя трябва да може да каже: "Мога да работя по този начин, подпишете това споразумение!" или "Не мога да работя така!" - тогава няма да го подпиша", заяви Борисов.

"Девет месеца парламентарното мнозинство функционира що-годе нормално, направиха се доста реформи и предстоят още такива. Има положена основа. Както казах, ако не можем да се разберем за 10 дни за това какво ще правим оттук нататък, не виждам как ще се разберем и за по-дълго време. Предстоят много тежки преговори и то много интензивни, очевидно - най-вече по това какво ще прави изпълнителната, пък и законодателната власт следващите девет месеца", подчерта Владислав Панев - ПГ на ПП-ДБ.

"По-важно е да кажем какви са характеристиките на това управление и на това мнозинство. За мен това са некомпетентност, алчност и слугинаж и от тук, като тръгнем - това не са преговори, а това са пазарлъци и когато и този кабинет да си отиде винаги е късно, така че единственото спасение за страната ни са предсрочни парламентарни избори", каза Борислав Гуцанов - БСП.

"Този, когото арестуваха преди година и половина, с него в момента се чудят как да разпределят 50 на 50 държавата. Извинявайте. 50 на 50 е разделено обаче на три, защото в коалиционното им споразумение прозира дългата ръка на Делян Пеевски и на ДПС, тъй като всички регулатори в държавата по тяхно предложение ще трябва да се ревизират през парламента. А на кой са парламентарните комисии в парламента? На ГЕРБ и на ДПС. Чии са мнозинствата в НС, ако решат да действат срещу реформаторите от ПП-ДБ в кавички - на ГЕРБ и на ДПС. Виждаме единствено желание за власт и преяждане с власт. Надявам се, колкото по-бързо приключи целият този кошмар, толкова по-бързо да идем на избори и да ги изметем", заяви Станислав Балабанов - депутат от ПГ на ИТН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген. Филип Лавин: Приносът на България към НАТО е от решаващо значение
Ген. Филип Лавин: Приносът на България към НАТО е от решаващо значение
Габриел Донев се класира за четвъртфиналите в Киш
Габриел Донев се класира за четвъртфиналите в Киш