НОВИНИ

Бойко Борисов към Австрия за Шенген: Това не е начинът, по който трябва да работи Европа

Бойко Борисов
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 07.03.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова австрийските власти да преосмислят решението си за блокиране на присъединяването на България и Румъния към Шенген по сухопътните граници. Той се обърна към властите във Виена от трибуната на конгреса на ЕНП, който се провежда в Букурещ.

"Само на 60 км. от тази зала е Дунав мост 2, където с километри опашка от тирове стои. И аз мисля, че колегите от Австрия за 30-40 минути могат да отидат да видят каква екологична, антизелена среда съществува там. Защото стотици хора - шофьорите на тирове, прекарват с денонощия там.

Вижте, това не е 21-ви век и това не е начинът, по който трябва да работи Европа. И мисля, че каквито и избори и вътрешнополитически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава чрез другите", каза той.

Борисов изтъкна, че за 3 години - след края на управлението на ГЕРБ, границата не е била добре охранявана, но посочи, че вече има надеждна охрана.

"Аз обещавам, че ние ще направим и правим така, че австрийците и европейците да бъдат сигурни в нашата шенгенска граница. Обещавам ви и моля, защото нито България, нито Румъния заслужава на мостовете с денонощия да стоят живи хора - оставете стоките, товарите и загубите. Нали всички сме зелени вече?", заяви Борисов.

На конгреса на ЕНП Бойко Борисов декларира подкрепата на ГЕРБ-СДС към кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за нов мандат начело на Европейската комисия.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна и военната помощ, която България е предоставила на Украйна. По думите му страната ни е помогнала много повече на Киев отколкото много големи държави в Европа.

"България може да каже, че е дала и помогнала на Украйна много повече от големите държави в Европа. С боеприпаси - точно такива, каквито им трябват, с БТР-и, с танкове и артилерия, с всичко, което българският парламент реши и изпрати за Украйна. И плюса на това въоръжение е, че то директно отива на фронта, тъй като украинските войници и офицери точно с такова оръжие боравят. Така че мога, от името на България, да кажа, че в тази кръвопролитна и отвратителна война, България направи много повече от колегите в държави с много повече възможности", заяви той.

В рамките на конгреса на ЕНП в Букурещ Борисов е разговарял с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановская и с бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко.

"Поздравих Светлана Тихановская и Юлия Тимошенко и отново засвидетелствах нашата подкрепа в борбата срещу руската агресия и режима на Путин", пише лидерът на ГЕРБ в публикация в социалните мрежи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни прегледи за херния ще проведат във ВМА
Безплатни прегледи за херния ще проведат във ВМА
Сакраменто пречупи Лейкърс, Фокс отбеляза 44 точки
Сакраменто пречупи Лейкърс, Фокс отбеляза 44 точки