НОВИНИ

ЕНП подкрепи Урсула фон дер Лайен за втори мандат

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:25, 07.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

ЕНП подкрепи кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. Настоящият председател на Комисията ще се бори за втори мандат на европейските избори през юни.

Това беше очаквано, защото тя беше единственият кандидат на ЕНП за тази позиция. По време на речта си фон дер Лайен отличи няколко важни момента за нея и следващия ѝ мандат, ако бъде избрана. Фон дер Лайен отдели много голямо внимание на сигурността. Преди време тя каза, че ще предложи в следващата Европейска комисия да бъде номиниран специален комисар по сигурността, защото сигурността е все по важна в контекста на войната. Днес тя акцентира, че Европа трябва да увеличи военното си производство, а не да купува муниции от трети страни и да може да разчита на себе си за своята защита.

Друга важна тема на срещата на ЕНП в Букурещ е свързана с миграцията - все повече се говори за това, че ЕС трябва да разчита на трети държави, които временно да приемат жеалещите да останат в Европа мигранти. Същите трябва да преминават през определени процедури, но не на територията на ЕС. Тази точка залегна и в манифеста на ЕНП, който беше гласуван снощи.

В същия манифест е залегнала и точката за приемането на България и Румъния в Шенген. Председателят на ЕНП Манфред Вебер каза, че ще работи усилено, за да убеди колегите си от Австрия относно приемането на страната ни.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с австрийския канцлер Нехамер, за да обсъдят въпроса. След това пред журналисти обаче Борисов коментира, че няма надежда за развитие по темата преди изборите в Австрия през есента. По думите на Борисов Шенген се използва за вътрешнополитически цели.

Друга тема за ЕНП е дали ще зарази лидерската си позиция в следващия европарламент. В речта си Урсула фон дер Лайен спомена крайнодесните партии, които набират скорост и ги нарече "приятели на Путин". Сред назованите от нея партии се чу и българската "Възраждане" .

В момента ЕНН има две от трите най-силни позиции в евроинституциите - председател на Европейската комисия и на Европейския парламент. Преди новите евроизбори ЕНП променя тона си и това се вижда в меморандума, гласуван на форума им.

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов и Рами Киуан в нови битки днес по пътя към Париж
Радослав Росенов и Рами Киуан в нови битки днес по пътя към Париж
Антитерористично учение се проведе в школата на МВР във Варна
Антитерористично учение се проведе в школата на МВР във Варна