НОВИНИ

Къде се загуби доброто настроение при по-младите поколения?

Много младежи от поколението Z се борят с психологични проблеми

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 07.03.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Живеем на все по-висока скорост и сякаш човешката ни психика не е подготвена за такива скокове. Усещането ни е дори, че времето тече по друг начин и се забързва. Резултатът е, че сме в постоянно напрежение дори когато няма конкретна причина за това. А по-младите поколения изобщо не са и имали възможност да живеят в по-спокойни
времена. Михаил Диков и операторът Ивайло Христов по темата.

Поколението Z са момичетата и момчетата, родени между 1997 и 2012 г. Това са хората, които виждат света през новите технологии, но се отличават и с това, че много от тях се борят с психологични проблеми.

"Стоенето пред екрана по 8, 10, 12 и повече часа те кара да изключваш и всъщност се оказва, че младите хора се сблъскват, излизайки навън, с реалност, която не познават. Това ги депресира, това ги прави тъжни, меланхолични, тревожни и неготови", обясни психологът Десислава Георгиева.

Самота, трудности в общуването и невъзможност за създаване на партньорски отношения - това са част от последствията от живота пред екрана.

"Другият голям проблем на младите хора е, че те не могат да водят обикновен разговор. Той е толкова важен и е много определящ за социалните умения. И всъщност хората не умеят точно това - да общуват. Това е проблемът", посочи Георгиева.

Социалният натиск в училище и в работата също се отразяват негативно на младите. Очакванията да са успешни в ранна възраст се оказват пагубни за състоянието на ума и душата.

"Абсолютно съм съгласна, че сме по-депресирано поколение и може би социалните мрежи много влияят на това. В социалните мрежи не ти идва да публикуваш тъжните си моменти, тежките си моменти и някак си ти, като се сравняваш с тези щастливи публикувани моменти, имаш чувството че изоставаш", коментира Мария Денева.

"Старото поколение все пак не е имало интернет и когато можеш да видиш света през телефона си, няма нужда излизаш толкова. И затова те дори да имат такива чувства и мисли, по-бързо ги преодоляват, защото не се затварят в себе си както ние", каза Лъчезара Станчева.

Въпреки многото лесни начини за свързване и общуване поколението Z живее в самота. Положението се усложнява, защото виртуалното пространство отвоюва все повече от територията на реалния живот. Въпрос на самоосъзнаване е по-често да се връщаме към книгите, музиката, спорта и общуването лице в лице за сметка на времето с електронните устройства.

Репортер: Михаил Диков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблеми с кръста спряха Тайбе Юсеин за "Дан Колов - Никола Петров", Биляна Дудова ще се бори на олимпийските квалификации
Проблеми с кръста спряха Тайбе Юсеин за "Дан Колов - Никола Петров", Биляна Дудова ще се бори на олимпийските квалификации
Преговори ще има, но кога - нова порция сблъсъци между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Преговори ще има, но кога - нова порция сблъсъци между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ