НОВИНИ

Адвокатът на собственика на изгорелия автобус на АМ "Струма" пред БНТ: Ще обжалваме присъдата

При ужасяващия инцидент загинаха 46 души

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:13, 07.03.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Балкани
Слушай новината

Съдът в Скопие осъди на затвор за година и осем месеца Беким Хаджиу - собственикът на фирмата, чийто автобус изгоря преди три години на магистрала "Струма".

При ужасяващия инцидент загинаха 46 души.

Обвинението е за фалшифициране на документите, с които автобусите на фирмата са преминавали границата между Северна Македония и България.

В специално интервю за "По света и у нас" адвокатът на Хаджиу заяви, че ще обжалва присъдата и ако се наложи ще сезира Европейския съд по правата на човека.

Година и осем месеца затвор, глоба и забрана за извършване на дейност четири години. Това реши съдът в Скопие на първа инстанция по делото срещу собственика на фирмата "Беса Транс" Беким Хаджиу. Делото няма общо с причините за жестоката катастрофа, а обвинението е за фалшифициране на документи за преминаване на границата.

"И нашите органи, както и органите на Република България, и всички други органи, които участваха във всичките проверки за изправност и целокупната документация, утвърдиха, че наистина такова нещо няма, нито има фалшификат, за да може да бъде обвинен Беким", заяви Асмир Алиспахич, адвокат на Беким Хаджиу.

"Министерството на транспорта въобще не е издало извод от лиценза за конкретния автобус", допълни Владимир Милошевски, прокурор.

След катастрофата собственикът на фирмата говори първо пред БНТ.

29.11.2021, Беким Хаджиу, собственик на "Беса Транс": "Казвах си защо не съм бил аз в този автобус, да умра и аз в автобуса и много пъти си казвах това".

"Той все още не може да се оправи от онова, което се случи с катастрофата. За нас тази присъда е изненада и ние ще продължим да се борим пред нашия съд, по-висшите съдилища, ако не намерим разбиране ще ходим и пред Европейския съд за правата на човека", коментира Асмир Алиспахич, адвокат на Беким Хаджиу.

23 ноември 2021 г. В България продължават делата за обезщетение, които водят близките на загиналите при катастрофата. Първата група от тях са на обща стойност около един милион лева.

"Ответник е Агенция "Пътна инфраструктура", както ние успяхме да докажем с нашето паралелно разследване, а и самото специализирано звено на Агенция "Пътна инфраструктура" заключава, че причината за настъпилото събитие са не само действията на шофьора, а и редица неизрядности по пътното платно и инфраструктурата към него. Шофьорът не е знаел къде се намира на пътното платно. Маркировката е била направена по такъв начин, че той си е мислил, че навлиза просто в друга лента", каза още Николай Димитров, адвокат на близките на загиналите.

Най-напредналите дела за обезщетение се водят в съда в Перник и са на етап размяна на книжа. Какви ще бъдат решенията - предстои да стане ясно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сватба на връх Снежанка: Бургазлии си казаха "да" на 1926 м надморска височина
Сватба на връх Снежанка: Бургазлии си казаха "да" на 1926 м надморска височина
Илиян Радулов загуби във втория кръг в Торейо
Илиян Радулов загуби във втория кръг в Торейо