НОВИНИ

Ротация или избори - прочитът на политолозите

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:46, 07.03.2024
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

За да стане още по-ясно какви са сроковете за преговори - нека вземем една от хипотезите. Например: Ако президентът реши да връчи първия мандат за съставяне на правителство в първия възможен ден - този след консултациите - който е сряда, 13 март.

Конституцията определя след това седемдневен срок, в който канидадът за премиер да върне мандата изпълнен. Тогава - считано от утре партньорите във властта ще разполагат точно с 13 дни, за да се разберат за абсолютно всичко и да върнат на държавния глава папка със структура и състав на Министерски съвет.

Ротация или избори - засега това остава въпрос без отговор.

"Първо е много рано и второ - толкова е нерационално да се отиде на избори, че се надявам да не се стигне дотам", коментира политологът Румяна Коларова.

"Има големи основания да очакваме съставяне на правителство и ротация", добави Даниел Смилов - политолог.

В правото на президента е да реши: кога да връчи първия мандат за правителство и отброяването на седем дни да започне.

"Редно е в такива случаи той да се допита и до партиите колко време им е необходимо за съставяне на правителство. Няма някаква особена спешност към сегашната ситуация и би било липса на добра воля, ако да речем президентът, въпреки изрична молба от някои от партньорите, реши да бърза. Тогава вече със сигурност ще можем да говорим за пришпорване", каза Даниел Смилов.

"Практиката е била в момента, в който се връчва мандатът, ако има някаква договореност между партиите, те веднага да го върнат. Тези 7 дни, които Конституцията дава, са били условни. Трудно ще бъде, да видим как този президент ще се съобрази с тези партии", смята Румяна Коларова.

На масата за преговори сега има меморандум на ПП-ДБ и споразумение за управление и механизъм за взимане на решения на ГЕРБ-СДС.

"Те не започват от нулата. В крайна сметка преди повече от две седмици беше връчен меморандумът. ГЕРБ имаха време да мислят, да съставят своята позиция. Те изработиха и документ, върху който може да се стъпи. Персоналните дебати също са водени. Така че, ако има добра воля и ако има желание за съставяне на правителство - дори тези минимални 13 дни биха били достатъчни. Първо имаха девет месеца, след това в последните дни и последните две седмици пак имаше възможности за преговори и прочие, и прочие", посочи Даниел Смилов.

"И трите документа са по-скоро публичната страна на договарянето. Това са по-скоро заявките на двете страни отколкото реалните стъпки, които ще бъдат извървени. Деветте месеца управление досега са основата, от която те трябва да тръгнат и тук аз мисля, че им е основното разминаване. Защо? Защото е ясно, че оценката на ГЕРБ за това управление е негативна, а оценката на ПП за това управление е изключително позитивна. Сега надявам се да се срещнат някъде по средата, защото те трябва да направят оценка на това управление що се отнася до смените на министри", каза Румяна Коларова.

Мария Габриел трябва да има не само свободата, но и доверието към министрите, които ще води, смята още Коларова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова и Ани Вангелова са полуфиналистки на двойки на турнири в Италия и Тунис
Изабелла Шиникова и Ани Вангелова са полуфиналистки на двойки на турнири в Италия и Тунис
ВАС даде ход на делото на Айвън Андреев срещу НЗОК
ВАС даде ход на делото на Айвън Андреев срещу НЗОК