НОВИНИ

Бъдещето на АЕЦ "Козлодуй": Има план за доставки на първото неруско гориво

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:33, 07.03.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

АЕЦ "Козлодуй" започва преговори с корейската компания "Хюндай" за изграждането на седми и осми блок в централата. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Валентин Николов минути преди срещата си с представители на концерна.

На посещение в централата днес беше и премиерът в оставка Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев, които провериха как се движат преговорите за новите мощности, докъде е стигнало извеждането на неработещите блокове от употреба и готовността за смяна на гориво.

Ядрената централа в Козлодуй има изработен план за получаване на първите доставки неруско ядрено гориво до месец. Изпълнителният директор на централата е посетил завода производител.

"Лично се убедих, но след мен и наши специалисти също бяха там, всичко върви по график. Днес също имаше кореспонденция, асемблирането ще стане по график, логистиката, от наша страна е одобрен планът, така че очакваме горивото да пристигне", заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

"От цялата информация, която беше предоставена, не очакваме проблеми в прехода към неруското гориво в двата блока", допълни Николай Денков, министър-председател в оставка.

Междувременно вече се водят преговори и с компанията "Хюндай", която трябва да построи новите седми и осми блок по технологията АП 1000. Предварителна оценка колко ще струва това се очаква да даде доставчикът на реакторите - американската компания "Уестингхаус" до края на март.

"Да припомня, че има междинна стъпка - трябва Народното събрание да ратифицира споразумението между България и САЩ, очакванията ми са това да стане през следващата седмица", добави Румен Радев, министър на енергетиката в оставка.

Днес в Козлодуй премиерът заедно с министрите на образованието и енергетиката посетиха и единствената профилирана гимназия в района, която подготвя кадри за централата.

"Една от целите на посещението днес беше да обсъдим какви типове специалисти са необходими, кога трябва да се появят във времето, откъде ги осигуряваме", коментира Николай Денков.

От ръководството на АЕЦ "Козлодуй" обявиха, че са готови да помогнат на училището и при ремонта му.

Премиерът Николай Денков коментира и думите на шефа на Електроенергийния системен оператор вчера, че енергийната система е пред срив, защото е трудна за управление.

"Разбира се с развитието на възобновяемите източници с това, че не работят изцяло ПАВЕЦ "Чаира", не работи нито един от генераторите, си има определени затруднения, но те си се решават на ниво ЕСО. Така че това не е нещо, с което трябва да плашим хората, това са задачи, по които трябва да работим", заяви Денков.

"Относно системата естествено, че си е предизвикателство навлизането на все по-големи мощности от ВЕИ-та", каза още енергийният министър в оставка Румен Радев.

Очаква се спирането за планов ремонт и подмяна на горивото на пети блок през май да облекчи натиска върху енергийната система, коментираха още от АЕЦ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болницата в Ловеч е пред затваряне
Болницата в Ловеч е пред затваряне
Стилиян Петров пред БНТ: Оказва се натиск върху клубовете преди Конгреса (ВИДЕО)
Стилиян Петров пред БНТ: Оказва се натиск върху клубовете преди Конгреса (ВИДЕО)