НОВИНИ

Болницата в Ловеч е пред затваряне

Лекарите и сестрите масово напускат заради ниското заплащане

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Зорница Илиева
20:40, 07.03.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Масови оставки на лекари и медицински сестри в областната болница в Ловеч застрашават градът да остане без лечебно заведение.

Причината са изключително ниските заплати, заради което има и остър недостиг на персонал, а ключови отделения са вече закрити. Днес медицински сестри и лаборанти се срещнаха с лечебното заведение и областния управител, за да помолят държавата спешно да се намеси и да спаси от фалит многопрофилната болница.

Тежкото финансово положение и огромните дългове на тази болница са от години, но в последните месеци положението вече излиза от контрол, казват медиците.

"Удари дъното! Корабът потъва! Гражданите на Ловеч, събудете се! Няма да имате болница, няма да има болница. До 2-3 месеца болницата ще потъне напълно. С 1000 лева, искам да попитам господата депутати в Министерството, те с 1000 лева, 890 ще могат ли да оцелеят цял месец", каза Ренета Романова – мед. сестра в МОБАЛ "Д-р Параскев Стоянов".

"Болницата вече не може да обслужва спешните си нужди. Без ортопедия, без кардиология, имаше съдова хирургия, имаше урология, нищо няма вече. Аз не искам болницата да се затваря, искам добре работеща болница", каза Илка Петкова – клиничен лаборант в МОБАЛ "Д-р Параскев Стоянов".

Недоволните медици казват, че многократно са разговаряли с ръководството на болницата, но оттам винаги са получавали отговор, че пари няма. Днес те се срещнаха с областния управител, който поиска една седмица време и обеща да им даде отговор от здравното министерство каква ще е съдбата на болницата.

"Ще работя по темата държавна субсидия и ангажимент на държавата по отношение заплащането на медицинските сестри, работници, лекари. Въобще това, което държавата е поела като ангажимент, отсрочено с няколко месеца или не, кога ще бъде изпълнено", каза Виктор Стойчев – областен управител на Ловеч.

Подобна съдба имат и други областни болници в страната - всичките искат генерално решение за бъдещето си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калоян Атанасов и Августин Спасов са на финал на „Дан Колов-Никола Петров“
Калоян Атанасов и Августин Спасов са на финал на „Дан Колов-Никола Петров“
Бъдещето на АЕЦ "Козлодуй": Има план за доставки на първото неруско гориво
Бъдещето на АЕЦ "Козлодуй": Има план за доставки на първото неруско гориво