НОВИНИ

Всички сгради с паспорт до 2022 г. Ще трябва ли да плащаме?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:04, 05.03.2021
6473
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
всички сгради паспорт 2022 плащаме
Слушай новината

До края на 2022 г. всички жилища в България трябва да имат изготвени технически паспорти. Целта е да се види има ли реконструкции, които могат да поставят под опасност сградите. Срокът за паспортите беше многократно удължаван, но въпреки това повечето хора още не са направили такива паспорти. Мнозина смятат, че цената ще бъде проблем за тях.

65 000 са многофамилните сгради в община Русе, до края на 2022 г. те трябва да имат технически паспорти, до този момент обаче едва 5-6% от жилищата имат такъв документ.

Според наредбата изготвянето на паспортите ще е за сметка на собствениците и тяхно задължение. Целта е да се установи имат ли сградите технически проблеми и каква е амортизацията им. Според професионалния домоуправител Цветелин Цонев хората задават много въпроси.

Като започнем от това кой, при какви условия, на какви цени, най-важното, после възниква въпросът за голямата част необитаеми жилища, около 30% от жилищата са празни, кой как ще помогне да се издирят собствениците, кой ще заплати, казва Цонев.

Целият блок трябва да си направи такъв паспорт, което е свързано със средства за хората, 500 лева на семейство е много голяма сума. Колко пари взимат нашите пенсионери? Ако имат предвид при земетресения да се установи издържливостта на сградата, не мисля, че този е начина, казва Назиле Сабриева.

Който не си направи паспорт, ще бъде глобен. Общината ще ги направи, а после ще си търси парите по съдебен път.

Според експертите всеки собственик трябва да подготви проектната документация на жилището си. Ако собственикът не разполага с документите, то те се съхраняват в общините. Жилището ще се обследва и ако са направени промени извън проекта, това е нарушение.

Терасата, отваряне на отвори в носещи елементи, това всичко влияе върху носещата способност на самата сграда, а когато има паспорт всичко това трябва да бъде отразено, което ще даде яснота какво е направено преди това, обяснява доц. Емад Жоржос, декан на Строителния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Има лицензирани фирми, които се занимават с подготвянето на паспортите, а цената ще зависи от самото жилище.

Може да намерите фирма или екип от експерти, които до 1000 лева да ви направят един паспорт, а понякога и 10 000 няма да ви стигнат, обяснява арх. Емил Йорданов.

Ще се направят паспорти не само на жилищата, но и на различни съоръжения и най-вече мостове, за което ще отговарят общините. Тук процесът е дълъг и ще отнема най-малко шест месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пешеходците в Пловдивско масово нарушават законите
Пешеходците в Пловдивско масово нарушават законите
Подсъдимите за смъртта на Чората са признати за виновни
Подсъдимите за смъртта на Чората са признати за виновни