НОВИНИ

Втори ден консултации при президента: "Възраждане" и БСП дадоха заявки за третия мандат

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 25.06.2024
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Във втория ден за политически консултации при президента - на "Дондуков" 2 пристигнаха последователно представителите на "Възраждане" и на БСП. И двете партии заявиха готовност да получат третия мандат - Костадин Костадинов, за да предложи анти-ГЕРБ и ДПС правителство. А БСП - експертен кабинет на националното съгласие.

Лидерът на "Възраждане" заяви, че ще търсят широка анти-ГЕРБ и ДПС подкрепа. Очакват подкрепата на 125 депутати. Според Костадин Костадинов, такъв проектокабинет ще е стрес тест за българската политическа система.

Костадин Костадинов - председател на "Възраждане": "Ние ясно и категорично заявихме, че желаем при неизпълнение на първия и втория мандат, третия мандат, като сме готови да разговаряме с всички останали политически сили в НС, без ГЕРБ и ДПС, за съставянето на широк кабинет с консенсусна фигура за министър-председател начело. Големият проблем, който ние имаме, че имаме два огромни камъка, които са легнали върху българската политическа система и я смазват - ГЕРБ и ДПС."

Президентът Румен Радев припомни, че вчера ПП-ДБ са отказали подкрепа за "Възраждане", заради непреодолими политически различия и отбеляза, че така бройката намалява с 38. Попита ги как ще работят и с "Величие", за които твърдят, че са под влияние на чужда държава.

Румен Радев - президент на Република България: "Трябва да правим разлика между желание и възможности и затова при вашата амбиция за третия мандат е добре да говорите с тези политически сили по тази анти-ГЕРБ, ДПС коалиция, за да намерите общ подход и след като видим резултата, тогава пак можем да обсъдим третия мандат."

Пред медиите Костадинов обяви, че са водили разговори със "знакови хора" от "Продължаваме Промяната - Демократична България" за правителство без ГЕРБ и ДПС. Не посочи обаче кои са хората.

Костадинов използва срещата, за да попита президента защо не се е вслушал в искането им да свика КСНС по повод избора на нов патриарх. От "Възраждане" имат съмнение за чужда намеса в работата на БПЦ.

Президентът го увери, че е направил специално запитване и е получил отговор, че такава заплаха няма:

"Нека оставим църквата да бъде независима, както е по Конституция, и по Закона за вероизповеданията. И по принцип политиците, които не могат да се справят със светските теми, не визирам пряко вас, говоря по принцип, нека поне не се бъркат и правят опит да се справят с духовните."

"БСП за България" е петата парламентарна група, с която разговаря държавния глава.

"Въпреки предизвикателния момент, в който се намира вашата парламентарна група, вие сте най-старата системна партия с богат парламентарен опит, вие как гледате на възможностите за излизане от политическата криза?", попита президентът Румен Радев.

От БСП обявиха, че работят за обединение на левицата и потвърдиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС. Те също заявиха желание да работят за третия мандат.

Атанас Зафиров - и.ф. председател на БСП: "Потвърдихме нашата готовност, ако се стигне до трети мандат, БСП като мъдра, диалогична партия с история, да участва активно в диалога между политическите сили за сформиране на експертно национално отговорно, пробългарско правителство."

снимки: Десислава Кулелиева (БНТ), БТА

Утре президентът Радев ще разговаря с "Има такъв народ" и "Величие".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест заради жестоко убийство на жена в София
Протест заради жестоко убийство на жена в София
Ще излежи ли Брендо по-кратка присъда заради връщането си в България?
Ще излежи ли Брендо по-кратка присъда заради връщането си в България?