НОВИНИ

Ще излежи ли Брендо по-кратка присъда заради връщането си в България?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:52, 25.06.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Евелин Банев - Брендо е внесъл в Софийския градски съд молба, с която иска общо наказание за присъдите наложени му у нас за пране на пари и двете от Румъния и Италия за трафик на кокаин. Предстои делото да бъде разпределено на съдебен състав, който да го гледа.

Първата присъда, която влиза в сила е от румънски съд през юни 2017 година. С нея Евелин Банев е осъден на 10 години и 6 месеца затвор за организирането на трафик на един тон кокаин. Според фактите, посочени в съдебното решение част от дрогата, е била доставена в Букурещ дори с автомобил, собственост на румънската полиция. Втората присъда влиза в сила през април 2018 година. Тя е от българския Върховен касационен съд.

Банев е осъден на 6 години затвор за пране пари, чийто произход е от трафик на наркотици. И третата е от италиански съд. Тя влиза в сила през ноември 2021 година и за трафик на близо 6 тона кокаин за период от една година. Осъден е на 20 години затвор, като италианските власти сочат, че трябва да доизлежи 19 години и 6 месеца. Именно излежаването на присъдите му в България и възможността те да бъдат обединени в едно общо наказание се смята за една от причините Брендо да се предаде.

"На мен ми се струва, че най-реалистичната причина е, че той търси решаване на проблема си с двете присъди в Румъния и Италия, като ще се опита да изтърпи присъдите си в България, редуцирани рязко", каза Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията.

При определяне на едно общо наказание за трите присъди, следва съда да вземе най-тежката присъда, т.е. тази от Италия от 20 години затвор. В закона обаче е записано, че присъдата не може да бъде по-висока от максималното наказание за това престъпление, предвидено в нашето законодателство - а то е 15 години. Какво ще реши съда предстои да се види и то зависи от точната формурлировка на престъпление, за което Банев е осъден в Милано.

"Едва ли този ход е случаен, предполагам че е премислен", обясни Надя Чолакова, разследващ журналист.

Втората причина, която може да е наложила Брендо да се предаде на властите, е заплаха за живота му след провала на доставките на над 5 тона кокаин в рамките на една година.

"От една страна се говори за Ндрангета по 20-годишната присъда "Кокаинови крале". Значи те говорят за това колко пари са минали през него, но и колко яхти са потънали. Е с кой в какви сложни отношения е влизал. Лично аз на една друга версия със сърби. Тук не бих изключила Сретен Йосич", заяви Надя Чолакова.

В испанските, италианските, френските, белгийските и германските служби има оперативни данни, че буквално до преди месец Брендо продължава да контролира значителна част от доставките на кокаин от Латинска Америка към бреговете на Европа. Само преди седмица в Германия беше задържана пратка от 35 тона на стойност над 2,5 милиарда евро. Сигналът за тази пратка идва от колумбийските власти и се смята, че е била послание директно към Евелин Банев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден консултации при президента: "Възраждане" и БСП дадоха заявки за третия мандат
Втори ден консултации при президента: "Възраждане" и БСП дадоха заявки за третия мандат
Кирил Петков: Ние с "Възраждане" не сме от една порода
Кирил Петков: Ние с "Възраждане" не сме от една порода