НОВИНИ

"Кокаиновия крал": Властите допускат, че Брендо се е върнал още преди две години у нас

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:18, 24.06.2024 (обновена)
5585
Чете се за: 07:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Евелин Банев - Брендо неочаквано се предаде и вече е в затвора. Така най-сетне той ще излежи 6-годишна присъда за "пране на пари", постановена още през 2018 година у нас. Банев се издирва от 2018 година с червена бюлетина на Интерпол. Има три присъди. Освен тази у нас, той е осъден още в Румъния на 10 години и в Италия на 20 години затвор за трафик на кокаин. Брендо стана известен с прозвището "кокаинов крал".

Защо той се предаде доброволно след шест години международно издирване?

На този етап категоричен отговор на този въпрос няма. Има версии, които са с висока степен на вероятност. Първата, че издирван от три държави България, Италия и Румъния - Брендо рискува да бъде задържан във всеки един момент. Ако бъде предаден първо на Италия, тогава ще трябва първо там да излежи 20-годишната си присъда, а след това тези в Румъния и у нас, или общо 36 години. А сега може да иска обединяване на присъдите и да му бъде определено едно общо наказание, което да се равнява на най-голямата присъда - т.е. общо 20 години.

Не трябва да се пренебрегва обаче и една друга версия. След като в период от година са задържани от властите във Франция, Белгия, Ирландия и България над 2 тона кокаин, за което количество има данни, че е отговорен Брендо, неговият живот да виси на косъм и затворът да е най-сигурното място, където Банев може да оцелее.

"Да, аз съм Евелин Банев", каза Евелин Банев.

"Г-н Банев се явява за изтърпяване на наложеното му наказание по влязла в сила присъда", обясни неговият адвокат Петър Зафиров.

Без охрана с голяма раница на рамо и свободно разхождащ се из столичните улици, обявения за международно издирване още на 10 май 2018 г. Евелин Банев - Брендо в 7:30 тази сутрин се яви пред вратата на Софийския затвор, за да излежи своята шест годишна присъда за "прани на пари", влязла в сила точно преди 6 години и два месеца. Кога и как Банев, за когото последно се знаеше, че е в Украйна, е влязъл в България за момента не е известно.

"Предприели сме действия по установяване на начините, вероятните начини, по които би могъл да влезе в България, така че на един по-късен етап ще ви дадем допълнителна информация. Дали е бил с подправени или фалшифицирани документи или е влязъл по зелена граница някъде", заяви Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Не е изключена версията Евелин Банев да се е завърнал в страната преди повече от две години и по въздух, научи "По света и у нас". Наши източници припомниха, че през юни 2022 година малък самолет "Пайпър", ниско летящ, навлезе във въздушното ни пространство, презареди край Видин и кацна между Търговище и Шумен. Тогава стана ясно, че литовецът Брониус Заронскис е продал машината на украинци седмица преди полета до България.

БНТ: Той дава ли някакви обяснения по въпроса?

Атанас Илков: Не, на този етап няма някакви конкретни обяснения.

През есента на 2021 година Брендо беше задържан в Украйна в оранжерия за отглеждане на канабис. Не се стигна до екстрадицията му у нас, защото се оказа, че има украинско гражданство. Следите му се изгубиха след това. От днес Банев излежава шестгодишна присъда за "пране на пари", издадена от Върховния касационен съд у нас в края на април 2018 г.

"В момента той ще търпи именно тази шестгодишна присъда, при първоначален строг режим", каза Мария Павлова, служебен министър на правосъдието.

Срещу Банев, обаче има още две присъди. Едната е от румънски съд за трафик на кокаин и е 10 години затвор. А втората е по мегаделото "кокаинови крале" в Италия и е 20 години затвор. До момента чрез адвокатите си Банев два пъти иска от съда присъдите му да бъдат обединени в една обща, но съдът отказва да се произнесе, тъй като Брендо не е установен на територията на Европейския съюз, за да бъде призован.

"Към момента това основание ще е отпаднало, така че предполагаме, че отново ще бъде образувано такова дело и най-вероятно ще има произнасяне на съда по отношение на кумулиране на присъдите му", уточни Мария Павлова

Повече от 6 години Евелин Банев се укрива от властите в България, Италия и Румъния. През този период службите от различни държави събират данни, че Брендо продължава да стои зад трафика на кокаин към Европа. Днес се предава след няколко сериозни удара на властите. Първо в края на 2022 година на магистралата във Франция е задържан 578 килограма кокаин в камион с двама българи. През ноември миналата година на магистрала край Антверпен е задържан български шофьор на ТИР със 700 килограма кокаин, а месец след това властите в Ирландия задържат кораба "Верила" с около половин тон от същата дрога на борда.

БНТ: Има няколко провалени доставки на големи количества кокаин, включително през България, задържани на нашите граници. Имате ли данни неговия живот навън да е в опасност и това да е една от причините, той да смята, че ще оцелее, но само ако е в затвора?

Атанас Илков: Не го изключваме и това като хипотеза. Вие знаете, че в местата за лишаване от свобода е едно добро място някой да се укрие, така че да не бъде достигнат от враговете, с които той има някакви неуредени взаимоотношения. Така че това е твърде вероятно.

Към настоящия момент, обаче, службите могат само да допускат такава причина. Нямат събрани данни, които да я потвърждават или отхвърлят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 ще проведе подготвителен лагер в Словения
ЦСКА 1948 ще проведе подготвителен лагер в Словения
18-годишно момче се удави след скок от моста в Бургас
18-годишно момче се удави след скок от моста в Бургас