НОВИНИ

След консултациите при президента: ГЕРБ-СДС ще предложат кабинет на малцинството, ПП-ДБ остават опозиция

От ДПС са готови да подкрепят мандата на победителя от изборите

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 24.06.2024
Чете се за: 09:07 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

За пореден път сме свидетели на консултации при президента в опит за намиране на работеща формула за управление след последните предсрочни избори в началото на месеца.

След първия кръг от срещите днес ГЕРБ-СДС обявиха, че ще предложат правителство на малцинството с премиер от ГЕРБ и че правителство е възможно само с първия мандат. Според ДПС на хората им е омръзнало от избори и най-нормалното нещо е Движението да подкрепи мандата на победителя ГЕРБ. ПП-ДБ заявиха, че ще бъдат опозиция и няма да подкрепят коалиция между ГЕРБ и ДПС. След срещата при президента от ПП-ДБ съобщиха, че ще поискат изслушване в парламента на служебния премиер и на вътрешния министър заради твърдения, че жилището на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се охранява от снайперисти.

Президентът Румен Радев поздрави ГЕРБ за най-добрия резултат на изборите, но посочи и отговорността им по търсене на мнозинство и съставяне на правителство. Според него, две седмици след предсрочния вот редица въпроси стоят без отговори:

"Защо българите масово не излязоха да гласуват. Интересно е да чуем вашето мнение по този въпрос. Също и по най-важния въпрос какъв е ходът на преговорите с другите парламентарно представени партии и как оценявате възможностите за съставяне на устойчиво правителство. Вие като основен мандатоносител как виждате основните приоритети на това правителство в този нелека политическа обстановка."

Бойко Борисов се съгласи, че ниската избирателна активност притеснява всички, а усещането за пренасищане от избори достига своя връх. Проблем видя и в избирателната система, която по думите му взима депутати от големите партии и ги прехвърля към малките. Възмути се от партиите, които продължават с предизборната риторика:

"Всички се държат все едно предстоят избори, а не как да се направи правителство. Предпредпоследните и предпоследните поставят условия и предварително чертаят линии как ще се движат мандатите. И какво излиза? На практика не може да се състави правителство."

Борисов подчерта, че избирателите на ГЕРБ са им дали сериозна преднина и искат правителство:

"Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а да получават Денков, ГЕРБ да побеждава, да получават експерти, не искат ГЕРБ да носи отговорността и пасивите, а друг да ни представляват. Вчера чухме ИТН, които казват с първия и втория не може. Това предопределя отиването ни на избори."

А след срещата пред медиите Бойко Борисов обяви:

"Носим си отговорността и ще предложим правителство, най-вероятно като говорим с другите колеги. И то ще бъде на малцинството. По този начин ще понесем отговорността си на победители."

Борисов потвърди, че той няма да е кандидатът за премиерския стол.

Втората среща на държавния глава беше с ДПС. И пред тях той отбеляза:

"Фактът, че болшинството българи не излязоха да гласуват. Вие направихте ли изводи във вашата политическа сила и как виждате решаването на този изключително голям проблем, защото от него зависи легитимността на всички институции впоследствие."

От ДПС подчертаха, че ниската избирателна активност е знак за нарушено доверие към партиите.

Йордан Цонев - заместник-председател на ПГ на ДПС: И гласувалите, и негласувалите казаха едно и също, че доверието е ниско, но не искат избори. Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя в тези избори."

От ДПС призоваха президента да използва своя авторитет и да убеди политическите сили за необходимостта от редовно правителство.

Йордан Цонев - заместник-председател на ПГ на ДПС: "Защото, очевидно има нужда от медиатор. И няма кой друг да бъде, освен вие. Нашето очакване от вас е както винаги - да бъдете на висотата на тази отговорност и да се опитате да ги убедите, че трябва да излезем с решение от тази ситуация - изборите са краен вариант и не са решение."

Третата среща беше с ПП-ДБ. Президентът Радев ги попита държат ли на думата си след изборите, че остават в опозиция:

"Днес продължавате ли да стоите на тази позиция и в случай, че ГЕРБ-СДС с първия мандат предложат правителство, което издигне вашите приоритети от вашата обща предишна управленска програма, дали вие няма да застанете зад тях да ги подкрепите?"

И пред президента, и пред медиите, от ПП-ДБ заявиха, че ще са опозиция. Подчертаха, че задача на Бойко Борисов е да намери подкрепа за това, което предлага.

Николай Денков - председател на ПГ на ПП-ДБ: "След цялата кампания, след като свали нашите две правителства, аз не виждам с какви очи той ще иска подкрепа за това, което той поставя. Какъв жест да върнем. Жестът, с който той ни проваля два пъти правителството ли? Това ли е жестът. Ние нищо не дължим на г-н Борисов. Това, което той дължи е пред българския народ да състави правителство, след като два пъти го е свалял. Няма какво да се представя за жертва в тази ситуация. Той я предизвика, предизвика този хаос, това става за втори път. И той е длъжен да си въведе реда в хаоса."

ПП-ДБ не приемат и предложението на "Възраждане", всички политически сили да се обединят срещу ГЕРБ и ДПС, защото с "Възраждане" имат сериозни политически различия.

По време на консултациите Атанас Атанасов хвърли бомба с питане към президента защо Бойко Борисов е с усилена охрана от снайперисти в Банкя и има ли информация от службите, че има заплахи за живота му. Той се позова на снимки, за които твърди, че са автентични.

Атанас Атанасов - съпредседател на ПП-ДБ: "В публичното пространство преди няколко дни се появиха снимки на снайперисти, които се намират по оградата на двора на Бойко Борисов. И тъй като тези мерки се вземат от една комисия, в която поне двама от членовете са хора, назначени от вас, аз не знам дали затова сте информиран. Но, ако в навечерието на съставяне на правителство, има някаква висока степан на заплаха към мандатоносителя, това е изключително важен проблем за държава."

Президентът Румен Радев призова да се внимава с изнасянето на подобна информация:

"По принцип имам информация, когато има по-голям риск в средата за сигурност. Но аз мисля, че конкретика, специално, когато се касае за заплаха за физическо лице, не трябва да става публична информация. Това е мой принцип, но - да. Ще говоря със службите за сигурност да изискам съответно такава информация, за която вие споменахте."

снимки: Десислава Кулелиева (БНТ), БТА

Атанас Атанасов обясни, че снимките са правени миналата седмица, предположи, че заплахата за Борисов идва извън страната и ще иска изслушване в парламента по темата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18-годишно момче се удави след скок от моста в Бургас
18-годишно момче се удави след скок от моста в Бургас
Откриха общностен център за бежанци във Варна
Откриха общностен център за бежанци във Варна