НОВИНИ

ГЕРБ-СДС на консултации: Радев попита Борисов какъв е ходът на преговорите

ГЕРБ-СДС при Румен Радев
bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 24.06.2024 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

От днес президентът Румен Радев започна консултации за правителство с парламентарно представените партии.

"Като първа политическа сила сте натоварени с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство. Продължават да се търсят отговорите на редица въпроси", заяви към ГЕРБ-СДС президентът Румен Радев.

По думите му един от основните е защо българите масово не излязоха да гласуват. Радев поиска отговор от Борисов какъв е ходът на преговорите с другите парламентарно представени партии и как се оценява от ГЕРБ възможността за съставяне на устойчиво правителство, както и какви биха били основните приоритети на това правителство в тази нелека политическа обстановка.

"Ниската избирателна активност притеснява всички, има усещане за пренасищане, за състезание между партиите. Всички партии се държат все едно предстоят избори, а не как да се направи правителство", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Поясни, че предпредпоследните и предпоследните поставят условия и предварително чертаят линии как ще се движат мандатите.

"На практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава и да получават Денков, да получават експерти, не искат ГЕРБ да носи отговорността и пасивите, а друг да ни представлява. Ако нещо може да се случи е с първия мандат, няма как да се случи във втория и в третия. Ще положим още усилия, но вчера чухме ИТН, които казват, че с първия и втория не може. Това предопределя отиването ни на избори. Съжалявам, това е реалността. Как можеше да се получи по-добре - да се мисли за 4-годишно управление, да се направят компромиси и от нас, и от всички останали. Само чувам заклинания и кой колко е велик", каза още Борисов.

Днес Румен Радев ще се срещне и с представители на ДПС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България". До момента възможностите за съставяне на кабинет с първия мандат не са големи.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заяви, че са готови да представят експертно правителство, но държат да излъчат премиер и да получат министерствата на външните работи и на отбраната. На организираните от ГЕРБ-СДС разговори за правителство се отзоваха само от ДПС и "Има такъв народ", като последните са категорични, че няма да подкрепят кабинет нито с първия, нито с втория мандат. Изразиха готовност да съставят кабинет с третия мандат, ако им бъде връчен. От "Възраждане" също са готови да предложат правителство с третия мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животът на Барнабаш Варга е вън от опасност
Животът на Барнабаш Варга е вън от опасност
"Този български диктат няма да мине": Мицкоски обяви, че няма да има промени в конституцията на РСМ, докато е премиер
"Този български диктат няма да мине": Мицкоски обяви, че няма да има промени в конституцията на РСМ, докато е премиер