НОВИНИ

Якоб Ингебригтсен защити световната си титла на 5000 метра на шампионата в Будапеща

Норвегия при жените и САЩ при мъжете спечелиха щафетите на 4х400 м на световното първенство по лека атлетика

якоб ингебригтсен защити световната титла 5000 метра шампионата будапеща
bnt avatar logo
от БНТ
21:52, 27.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Якоб Ингебригтсен защити световната си титла на 5000 метра в Будапеща. 22-годишният олимпийски шампион на 1500 м постигна резултат от 13:11.30 минути, който му донесе и златен медал от първенството на планетата.

Той се придържаше стриктно към познатата си тактика в първите обиколки да бяга в края на колоната, а атаката си започна в последните 400 метра, когато водач на колоната беше състезаващият се за Испания Мохамед Катир.
Катир в крайна сметка не успя да удържи на атаката на норвежеца и финишира втори за 13:11.44 минути. Бронзовото отличие заслужи кениецът Джейкъб Кипрос с 13:12.28 мин.

Украинката Ярослава Магучих най-после спечели златото в скока на височина след двете си втори места на предишните световни първенства в Доха 2019 и Орегон 2022.

Тя единствена от финалистките преодоля височина от 201 см от втория си опит и заслужи титлата. Останала сама в сектора, Магучих поиска 207 см, но не успя и в трите си опита, макар да бе близо да преодоляването им.

На 201 см приключиха и трите останали в сектора състезателки – австралийките Елинор Патерсън и Никола Олислейгърс, завършили съответно втора и трета със 199 см, както и Морган Лейк от Великобритания, (четвърта) със 197 см, след като си бе запазила един опит за 201 см.

Медалистките на 800 метра от световното първенство по лека атлетика в Орегон през миналата година, размениха местата си на шампионата в Будапеща. Този път бронзовата Мари Мораа (Кения) успя да се пребори за златото с личен рекорд 1:56.03 минути, след като беше съхранила най-много сили за финалните метри.

Втората от Орегон и от Олимпийските игри в Токио Кийли Ходжкинсън прибави второ планетарно сребро в колекцията си, след като завърши втора с 1:56.34 мин.

Олимпийската и световна шампионка Атинг Му (САЩ) този път трябваше да се задоволи с бронза с 1:56.61 мин.

Кенийката с бахрейнски паспорт Уинфред Мутиле Яви спечели световната титла на 3000 метра стийпълчейз в Будапеща. 23-годишната атлетка се наложи с най-добър резултат в света за сезона от 8:54.29 минути.

Второто място зае световната шампионка от Доха 2019 Беатрис Чепкоеч (Кения) с 8:58.98 мин, а бронзовото отличие също беше за Кения. Заслужи го Фейт Черотич с личен рекорд от 9:00.69 мин.

Олимпийската шампионка от Токио Перут Чемутай (Уганда) остана далеч от отличията и завърши седма с 9:10.26 мин

Златният медалист в хвърлянето на копие от Токио 2020 Нийрадж Чопра прибави и световно злато в колекцията си с отличия. 25-годишният индиец, който миналата година завърши втори на планетарния форум в Орегон, този път беше безапелационен и извоюва титлата в Будапеща с 88.17 метра.

Шампионът от Игрите на Британската общност и пети от Олимпийските игри в Токио Аршад Надийм (Пакистан) се пребори за сребърното отличие с 87.82 м. Медал в дисциплината имаше и за Европа. Вторият от Олимпиадата в Токио Якуб Вадлейх (Чехия) заслужи бронза с 86.67 м. Така той прибави трети медал от планетарен шампионат в колекцията си след среброто от Лондон 2017 и бронза от Орегон 2022.

Двукратният световен шампион Андерсон Питърс (Гренада) отпадна още в квалификациите и не успя да се бори за трето поредно злато от планетарен форум.

Норвегия при жените и САЩ при мъжете спечелиха щафетите на 4х400 м на световното първенство по лека атлетика.

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус и Болоня завършиха 1:1 в двубой от втория кръг на Серия А
Ювентус и Болоня завършиха 1:1 в двубой от втория кръг на Серия А
Денис Карягин: Ще играем мач за мач, ако играем добре, ще стигнем доста напред
Денис Карягин: Ще играем мач за мач, ако играем добре, ще стигнем доста напред