НОВИНИ

Яник Ноа ще бъде капитан на националния тим на Франция по тенис за Параолимпийските игри в Париж

яник ноа капитан националния тим франция тенис параолимпийските игри париж
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 14.12.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Тенис легендата Яник Ноа стана капитан на мъжкия националния тим на Франция по тенис на стол за Параолимпийските игри в Париж следващото лято, обявиха от федерацията. Ноа изведе тимовете на Франция до титлите да Купа "Дейвис" и Фед Къп.

"Параолимпийският отбор на Франция ще бъде воден от нов капитан, който се казва Яник Ноа. Той ще бъде капитан на мъжкия тим за Паралимпийските игри. Той ще тренира отборите. Яник ще се заеме с това, защото е човек на предизвикателствата. Той доказа, че е лидер", обяви Жил Моретон, който е президент на федерацията.

63-годишният Ноа печели "Ролан Гарос" през 1983 година, което остава и до днес последната титла на французин на Откритото първенство на Франция.

Ноа печели и Купа "Дейвис" с тима на Франция с Анри Льоконт и Ги Форже, които на финала през 1991 побеждават САЩ с Пит Сампрас и Андре Агаси. Той печели и пет години по-късно с отбора, в който вече са Седрик Пиолин, Гойом Рау, Арно Бьотч и отново Ги Форже.

Яник Ноа се изявява и на музикалната сцена, като записва няколко песни, сред които и хита Saga Africa. Бил е асистент на футболния тим на Пари Сен Жермен в годината, когато отборът печели Купата на носителите на национални купи.

Година по-късно той застава начело на женския отбор на Франция, който печели Фед Къп за първи път в историята си в състав с Мери Пиърс, Сандрин Тестю и Натали Тозиа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Московски съд удължи срока на задържането на американския журналист Иван Гершкович
Московски съд удължи срока на задържането на американския журналист Иван Гершкович
Американецът Брайс Бенет спечели спускането във Вал Гардена
Американецът Брайс Бенет спечели спускането във Вал Гардена