НОВИНИ

Яйчена супа с краставици и още от менюто на спортистите в Пекин

роботи помощ олимпийците пекин
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:23, 08.02.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт

Гладните спортисти от различни култури разполагат с огромен избор в менюто на олимпийското село в Пекин. 678 ястия, включително голям брой местни специалитети.

Организаторите на Игрите предлагат добре познати китайски ястия – печена патица по пекински, пържено агнешко с лук. Освен това, към вкусотиите се причисляват и две закуски – людагун, вид руло от бобово брашно, и торта от грах.

„Създадохме 12 заведения за хранене, които ще разполагат с по 200 вида ястия всеки ден“, сподели Ян Хан, който отговаря за заведенията за хранене в олимпийското село.

Менюто, одобрено от Международния олимпийски комитет, е създадено, за да отговори на различните хранителни нужди на спортистите, като същевременно се взима предвид и религиозното разнообразие на всички участници.

Роботи в помощ на олимпийците в Пекин

Предлагат се вегетариански, халал и кошер ястия. Китайските храни са около 30% от общия брой, а останалата част е от западната кухня.

Изборът включва местни ястия от провинциите Съчуан и Хунан заради пикантния им вкус, както и кантонска храна (една от осемте кулинарни традиции на китайската кухня, а готвачите им са много търсени в цял Китай). Така спортисти от цял ​​​​свят ще могат да опитат богатството на китайската храна.

Менюто се променя на всеки осем дни, за да се предложи богато разнообразие от хранителни възможности.

Янг Чен, главен готвач в хотел в Пекин, който ръководи кухнята в олимпийското село в Янцин, сподели, че 48 от най-често използваните съставки, като черен пипер и дафинов лист, няма да се използват, за да се избегнат фалшиви положителни резултати от допинг тестове.

Сред супите има яйчена с краставици, телешка, супа от пъпеш с ориз, както и от гъби. От основните китайски ястия присъстват пърженото телешко със сос, свинско мушу (традиционно китайско ястие) сладко-кисела риба, пържено телешко с целина, пилешко и други. Царевичен пудинг, кифлички на пара, както и барбекю също ще присъстват в менюто.

“Западните” храни включват различни видове пици и спагети.

Всички 678 специалитета се предлагат на ротационен принцип, като всеки ден олимпийците имат на разположение около 200 варианта в трите състезателни зони в Пекин, Янцин и Джъндзякоу.

Кетъринг услугите по време на Игрите следват стриктно правилата на Пекин 2022. В зоните за хранене има осигурени маски, ръкавици и дезинфектанти. Интелигентни устройства за дезинфекция, роботи и температурни тестове са с цел да предотвратят разпространението на COVID-19.

В столовите са използвани биоразградими съдове за хранене заради идеята за провеждане на зелени олимпийски игри.

Основният ресторант за спортистите е оборудван с дисплей с карта на входа, който показва броя на хората, които се хранят в реално време. Това помага на олимпийците да решат кога да влязат, особено ако искат да избягват пиковите часове.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На масата за преговори: Колажи и интерпретации
На масата за преговори: Колажи и интерпретации
Шефът на БАИ: Агенцията за инвестиции не издава визи, за да влизат чужденци на територията на България
Шефът на БАИ: Агенцията за инвестиции не издава визи, за да влизат чужденци на територията на България