НОВИНИ

Истории от Чжъндзякоу: Нашите хора от олимпийския балон

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:30, 21.02.2022 (обновена)
14360
Чете се за: 14:32 мин.
Истории
Слушай новината

БНТ отново беше на път - специалните ни пратеници в Пекин Стефан Георгиев и Калин Гугов и операторите Николай Балкански и Станислав Златев пропътуваха 9832 км до китайската столица, за да ви направят съпричастни на всичко най-важно от 24-ите Зимни олимпийски игри.

Тази година Игрите се проведоха при необичайни обстоятелства - заради продължаващата пандемия журналистите и атлетите живяха в "ковид балони", където спазваха строги мерки и преминаваха през ежедневни проверки. Но нашите колеги са известни с лекотата, с която работят и с това, че чувството за хумор и самоирония, са техни неизменни спътници.

Най-любопитните моменти от живота им зад кадър вижте тук - в рубриката "Нашите хора от олимпийския балон - истории от Чжъндзякоу".

ДЕН 20

Настъпи краят на зимното ни приключение. През изминалите 20 дни нашите герои пропътуваха стотици километри из необятната китайска шир, отразяваха неуморно всички важни събития и не пропускаха да отделят време и за вас, за да ви покажат най-любопитните и забавни моменти зад кадър. А те не бяха никак малко.

В последното видео ви предлагаме да проследите дългия път към дома - както винаги - с любезното съдействие и тънко чувство за хумор на Стефан Георгиев.

ДЕН 19

Олимпиадата може и да приключи, но Стефан има още какво да ви предложи! Атлетите може и да имаха задължението да напуснат Китай до 72 часа след края на състезанията си, някои пропуснаха и вчерашната церемония по закриването, но те все още са там - нашите приятели от спортната редакция. Как изглежда пресцентърът само 12 часа, след края на Игрите - вижте:

И ако внимателно сте следили приключенията на Стефан Георгиев, вероятно знаете, че успяваше сам да бъде репортер, оператор и монтажист. Дали изпитва лека завист към този голям китайски екип - изводите оставяме на вас:

След множество усилия е време и за заслужен... масаж.

Очевидно китайските домакини са побързали да деактивират картите за хотелските стаи на журналистите. А пък Калин и Стефан решават да не споделят тази информация със своите оператори. Това и една прелюбопитна среща със съседката китайка, която владее перфектен руски, ви предлагаме в следващото видео.

ДЕН 18

По-малко от час остава до церемонията по закриване. Стефан ни отвежда на последна разходка из Гнездото, макар и с риск да бъде санкциониран от охранителите:

Ден последен. Край на студа и работата. Настроението е очаквано приповдигнато, а Стефан дори си запя песен на Бритни Спиърс…

ДЕН 17

Само ден остава до края на 24-ите Зимни олимпийски игри. Което означава, че и служебните ангажименти на нашите герои са чувствително по-малко. Но не мислете, че не са намерили начин да запълнят своето свободно време. С култура и... опити да се превърнат в инфлуенсъри.

С активно общуване с домакините от Китай...

...или пък прекарвайки няколко часа на опашка, за се сдобият със заветния талисман. А дали опитът този път е успешен - вижте във видеото:

ДЕН 16

Два дни остават до края на Зимните олимпийски игри. Тъй като участието на българските състезатели приключи, Стефан, Калин, Коко и Станислав отидоха да погледат малко хокей.

А след хокея, е време за обяд. Но... Стефан няма късмет и подобният на шайба обяд, който му е сервиран, може и да го отведе в токсикологията. Стискайте му палци.

ДЕН 15

Вчера ви разказахме за липсата на талисмани в Китай. Е, днес Калин и Стефан намериха такива, но...

Нашите колеги са не просто страхотен екип, но и истински приятели и не могат един без друг. След цели 48 часа раздяла, те отново са заедно!

Ако не сте разбрали този факт през изминалите две седмици, Стефан Георгиев е универсален боец. И се оправя чудесно и без останалата част от екипа си. Очевидно и без връхна дреха, макар и на -20 градуса. Ето защо:

Все още не знаем отговора на най-важния въпрос - ще се наредят ли Калин и Стефан на опашка за талисмани. Но все пак са в Китай и около тях има... много хора. И опашки. И студ.

ДЕН 14

Утрото в България (и ранният следобед в Китай) бяха посветени на най-добрия ни алпиец - Алберт Попов. Нашият скиор не успя да спечели медал, но се класира на престижното девето място на Олимпиадата. Емоциите в Пекин през погледа на Стефан Георгиев.

На втората седмица от престоя на нашите приятели в Китай, решихме да ви покажем и какво носят със себе си всеки ден, за да ви направят съпричастни на събитията по време на Игрите.

Талисманите на Зимните олимпийски игри тази година са особено симпатични, но оказа се - дори в Китай са невъзможни за намиране по магазините.

Стефан намери решение на този проблем - вижте:

ДЕН 13

Днешното състезание по фигурно пързаляне премина под знака на 15-годишната Камила Валиева. Руската фигуристка успя да овладее емоциите си и допинг скандалът не ѝ попречи да завърши първа днес. Стефан Георгиев беше в залата в Пекин:

Понякога (няма да издаваме колко често) нашите смели и жертвоготовни колеги избират професионализма пред комфорта си. Или иначе казано - за да свършат работата си докрай, изпускат и последния транспорт, който може да ги отведе до хотела им на 250 км от Пекин. Но китайските организатори са помислили за подобни ситуации:

Когато си в командировка се налага да работиш във всякакви условия. Понякога са луксозни, но друг път - вижте във видеото:

А иначе - всички погледи днес са отправени към Камила Валиева, която попадна в епицентъра на допинг скандал. Но Стефан си има други грижи - за първи път от две седмици няма да бъде със своите верни другари - Калин Гугов и операторът Николай Балкански.

Но стига толкова работа. Време е за любов.

ДЕН 12

14 февруари - празник на любовта или празник на виното? Нашите приятели Калин Гугов и Стефан Георгиев може и да са на другия край на света, но това не ги спря да споделят с нас своята гледна точка за днешния ден. Кой какво празнува - вижте:

Стефан Георгиев ни отвежда в меко казано впечатляващия пресцентър на Олимпийските игри.

Колкото до живота в необичайната ковид обстановка - понякога се налага да бъдеш особено изобретателен, за да се чувстваш добре. Житейски съвети и хитрини от Калин:

На теория почивен ден. На практика момчетата от БНТ продължават активно да работят и днес. Както вече сте научили, 15-годишната фигуристка Камила Валиева в крайна сметка получи разрешение да се състезава. Ето и как нашите колеги отразяват темата:

ДЕН 11

Олимпийското приключение продължава - днес при снежни бури и средна температура от минус 24 градуса. Но нашите герои са неуморни и все така кръстосват из китайските ширини. Понякога срещат и нови приятели:

Но нещата понякога не се случват по план и човек се озовава на неочаквана и непозната точка от света. Губят ли доброто си настроение в тези моменти - вижте във видеото:

В крайна сметка Стефан Георгиев и Николай Балкански стигнаха до правилното място, но тази история все още е далеч от своя щастлив край.

ДЕН 10

И днес продължаваме да ви показваме Зимните олимпийски игри такива, каквито ги виждат нашите специални пратеници в Китай. Да живееш в ковид балона на Чжъндзякоу понякога е истинско изпитание. Разходката днес е с любезното съдействие на Калин Гугов.

Организаторите никак не си поплюват с мерките срещу COVID-19.

ДЕН 9

Ако сте проследили лятната обиколка на колегите по време на ЕВРО 2020, знаете кой е #ОператорътНиколайБалкански. Той е истинска легенда в БНТ, обиколил е почти целия свят, но... в Китай се сблъска с езикова бариера, която дори модерното устройство за превод на домакините не успя да преодолее.

Следва история за един почти празен магазин и един... пръстен. Но за кого? Стефан Георгиев ни отвежда на тази разходка:

Всеки проблем има решение. Дори да са необходими шестима души.

ДЕН 8

Да ти сервира робот - това, разбира се, може да ви се случи не къде да е, а в Китай. Нашите хора на Игрите в Пекин ви разхождат из един необичаен ресторант:

ДЕН 7

Ежедневни тестове, проблеми с транспорта, липса на интернет, но пък много лед - така започват дните на нашите специални пратеници в Пекин.

ДЕН 6

За първи път сноубордистът ни Радослав Янков преодоля квалификациите и се класира на финалите в паралелния гигантски слалом. Не го пропускайте от 8:30 в ефира на БНТ 3

ДЕН 5

Когато американска верига срещне китайската кухня, а на тях се натъкнат балкански мъже:

И сам войнът е войн.

ДЕН 4

Нашият екип се отправя към планината, а както ще се уверите във видеото - в страната, откъдето тръгна COVID-19, приемат спазването на мерките особено сериозно.

Игрите в Пекин могат да се похвалят с изключително симпатичен талисман

ДЕН 3

Първи стартове на българските състезатели - шестима наши спортисти ще участват в игрите днес. Владимир Зографски участва на квалификациите на малката шанца, по-късно ще ви покажем смесена щафета по биатлон и шейни за мъже.

Лошото време може и да попречи на нормалното провеждане на състезанието, но не помрачи настроението на репортера ни Стефан Георгиев, който продължава да ви разхожда зад кулисите на Игрите.

ДЕН ВТОРИ от олимпийското приключение:

Голямото очакване приключи - след по-малко от час ще бъдат открити 24-ите Зимни олимпийски игри в Пекин. При температура от минус 20 градуса нашите колеги безстрашно се отправиха от Чжъндзякоу към китайската столица, за да проследят отблизо бляскавата церемония. Но понякога дори в страната с едни от най-строгите мерките срещу COVID-19 се стига до подобни ситуации:

109 комплекта медали ще бъдат раздадени на атлети от 91 нации, които ще се състезават в 15 спорта. Разбира се, под зоркия поглед на медиите от цял свят.

Ето и къде работят те:

ДЕН ПЪРВИ от олимпийското приключение през погледа на Стефан Георгиев:

Първи леки пречки - на летището в Истанбул разбираме, че полетът ни за Пекин е отложен поне с 30 минути. Така, че тук, където само преди седмица имаше доста промени и отложени полети, закъснели полети заради лошото време, ето, че и ние ще изпитаме въпросните главоболия върху себе си.

Или може би не всички, защото

господин Калин Гугов изобщо не се кахъри

от тази цялата работа и ще си хапне сладко-сладко...

"Добре дошли в Пекин!"

Проверките са минати, само че сега преди влизането директно се започва с новите ковид тестове в специалното отделение на самото летище в Пекин.

В страната откъдето тръгна ковид, очевидно

никак, ама никак не си поплюват.

Тестовете са направени, проверките са минати, акредитациите са валидирани, но сега идваме в т.нар. waiting area, където се събират хора от целия свят и никой не може да ти каже кога ще бъдеш освободен от летището.

Високоскоростен влак ще ни отведе от Чзъндзякоу до Пекин. Относително спокоен, свободен. При температура от минус 14 градуса навън и скорост от 231 км/ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на здравната комисия в НС: Ако няма риск за здравето, на 20 март ще бъдат отменени всички мерки у нас
Шефът на здравната комисия в НС: Ако няма риск за здравето, на 20 март ще бъдат отменени всички мерки у нас
Проверява се как български гранатомети са стигнали до Украйна
Проверява се как български гранатомети са стигнали до Украйна