НОВИНИ

От нашите пратеници в Украйна: Жени от години плетат камуфлажни мрежи за фронта

Александър Марков
от Александър Марков
18:05, 21.02.2022
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Продължават обстрелите между сепаратистите и украинската армия в Източна Украйна. През изминалите няколко дни над 104 жилищни постройки са били унищожени или засегнати, съобщиха от хуманитарна мисия, която помага на живеещите в района. Един украински войник е пострадал. В района е и град Бердянск, близо до Мариупол, където от осем години войната е реалност за всички.

Там са специалните пратеници на БНТ Александър Марков и Владимир Богдански. Как нито един град и нито един украинец не остават незасегнати от войната, белязала живота на страната - вижте в репортажа.

От осем години тези три жени плетат камуфлажни мрежи за фронта. За своите синове. И за чуждите. Анета е доцент в Държавния педагогически университет.

"Синът ми отиде на фронта, без да ни каже. Много млади мъже доброволно отидоха да защитават Украйна през 2014 г. За да им помогнем, създадохме нашата доброволческа организация", разказа Анета Омелченко, доцент в Държавния педагогически университет в Бердянск.

С образа на сина си, който гледа на снимка, Анета всеки ден плете камуфлажа, материалите за който идват чак от Лвов в Западна Украйна.

"Аз имах съвсем други планове за сина ми. Той завърши Физическия факултет. Но изведнъж той реши да замине в Донбас", казва Анета Омелченко.

Анета и жените плетачки на камуфлажи в Бердянск прекарват дълги часове.

"Първите години ме болеше душата за сина ми. Един път месечно отивахме в Донбас да го видим и се запознах с други доброволци от Бердянск. Всички те са ми синове, искам да ги прегърна и да ги закрилям от тази война", допълва Анета Омелченко.

И докато Анета и жените плетат камуфлажите, Никола Тюркжеди си спомня за войната от 2014 г.

"На летището ние воювахме срещу войници от Руската армия, руски наемници от Чечения – "кадировци". В защитата на Донецкото летище загинаха повече от 200 украински войници", заяви Никола Тюркеджи.

Отбраната на стария и новия терминал на летището в Донецк, казва Никола, продължава 242 дни. Никола губи трима другари – на 19, 23 и 50 години.

"Войната е страшна. Да чуваш звука от залпа на системите "Град". Аз воювах рамо до рамо с нашите деца на практика. Нашите деца", каза Никола Тюркеджи.

Защитниците на Донецкото летище биват наричани киборги и са тачени в цяла Украйна.

"Заради всеотдайността и безстрашието си, заради непобедимостта. Те стояха вътре като бетон", заяви Никола Тюркеджи.

Нарушаването на примирието по Линията на съприкосновение, което е факт от няколко дни, събужда спомените от 2014 г. Димитър и Яков от Одеса смятат, че новото напрежение има по-дългосрочна цел.

"Демонстрацията на силата по границите на Украйна така и не доведе до очаквания резултат, затова решиха да преместят точката, където прилагат усилието, на друго място, точно в Донбас. Там по-лесно да го направиш и по-лесно да пренесеш вината върху Украинската армия", заяви Димитър Петров от Одеса.

"Примирието е нарушено, но то винаги се нарушаваше от страна на сепаратистите, на руснаците. Всичкият този сценарий е написан не в Украйна, той написан в Русия", заяви Яков Стойков от Одеса.

Близко като Бердянск или далече като Одеса – нито един град в Украйна не остава незасегнат от войната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият ансамбъл по художествена гимнастика ще дебютира в края на март
Новият ансамбъл по художествена гимнастика ще дебютира в края на март
Как е започнал пожарът на ферибота в Йонийско море?
Как е започнал пожарът на ферибота в Йонийско море?