НОВИНИ

Камила Валиева - милото лице на греха

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 21.02.2022
9435
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Милото лице на греха. Сочена за фаворит, но сочена и с пръст като непочтена измамница. Съдбата отдавна беше решила, че Камила Валиева ще запомни Игрите в Пекин, но орисията на 15-годишната рускиня направи остър и непредвиден завой в грешната за нея посока.

Западът нападна руснаците отново на спортното поле, атакувайки една от най-големите звезди в момента. И тази атака съвсем логично се базираше на факти - дори на 15 години, допингът и забранените вещества са в експлоатация в Русия, което е недопустимо.

Но истината е, че Камила беше инструментът, с който институциите си разменяха крошета, но по лицемерен начин. От Световната антидопингова агенция (WADA) разкриха, че забавянето на въпросната допинг проба на рускинята се е получило, защото от лабораторията в Стокхолм не знаели, че тестът е с приоритет и трябва да излезе преди началото на Игрите.

Камила Валиева е имала три субстанции за лечение на сърдечни заболявания

Руските им колеги пък първо възпряха, а след това позволиха на 15-годишното момиче да се състезава, като сами си противоречаха в опит да запазят и малкото останала чиста репутация на руския спорт. Говорителят на Международния олимпийски комитет Марк Адамс първоначално се дистанцира от случая, но от МОК по-късно обявиха, че ако Валиева спечели медал в индивидуалното състезание при жените, то те няма да проведат официалната церемония по награждаване.

Този медал обаче не дойде - Валиева рухна - както на леда, така и на психическа основа - и от лидерската позиция след кратката програма финишира едва четвърта след волната.

И чак тогава - когато всичко беше приключило, светът прегърна Камила - Томас Бах осъди леденото поведение на антуража на фигуристката, наричайки "смразяващо" отношението на треньорката ѝ Тутберидзе към нея след неуспеха във волната програма.

Леденото отношение на треньорите на Валиева предизвика реакцията на Бах

Последва недвусмислен отговор - но не в социалните мрежи, а на летище Шереметиево в Москва, където Валиева беше посрещната като герой от феновете си.

Игри между институции, поредица от системни грешки с една жертва - 15-годишно дете. И игрите в Пекин наистина ще се запомнят от Камила - с първия по рода си на Олимпиада успешно приземен четворен скок. И много повече от четири сълзи...

Стефан Георгиев, специален пратеник на БНТ в Пекин

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилиян Петров проведе среща с клубовете от Видин и региона
Стилиян Петров проведе среща с клубовете от Видин и региона
Филмът „Ботев“ с премиера на 3 март
Филмът „Ботев“ с премиера на 3 март