НОВИНИ

Предвижда се зеленият сертификат да отпадне до 20 март

bnt avatar logo
от БНТ
15:30, 21.02.2022
5946
Чете се за: 04:45 мин.
Здраве
Слушай новината

Зеленият сертификат у нас може да отпадне до 20 март. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет.

По думите му все повече области излизат от червената зона на разпространение на ковид и влизат в жълтата. Властите очакват съвсем скоро цялата страна да е в зелената зона на разпространение на заболеваемостта, което ще позволи и премахването на ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас.

"Успяхме да минем през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това стана благодарение на новата методика на наблюдение на интензивните легла, по която изчислявахме реалните опасности за здравната система", каза министър-председателят.

Отпадането на зеления сертификат не означава, че властите ще спрат да насърчават ваксинацията, допълни Петков.

Отпадането на ковид-ограниченията ще е в три стъпки и започва още тази седмица, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

  • от 24 февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности.
  • от 5 март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция, често проветряване и дезинфекция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест - всеки със зелен сертификат може да влиза у нас, от която и да е страна по света.
  • от 20 март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у персонала. Документът ще се използва само за пътуване извън граница.

Всеки един от етапите ще бъде прецизиран в заповед на министерството на здравеопазването.

Окончателното отпадане на ковид ограниченията зависи от конкретното развитие на епидемичната обстановка и вероятността планът за отмяна на зеления сертификат да не сработи е много малка, допълни Кунчев.

Все още не е ясно кога ще отпадне задължителното носене на маски на закрити обществени места, както и масовото тестване в училище.

Вижте подробности във видеото в репортажа на Альоша Шаламанов

Усилията дават резултат в една несъвършена система на здравеопазването, в една система, в която има нерешени проблеми от десетки години, в една система с недостиг на кадри, не само на лекари, но на медицински сестри, каза от своя страна министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Тя благодари на българските лекари на първа линия, на медицинските сестри, фармацевтите и всички, които са заети в системата на здравеопазване и въпреки несъвършенствата успяха да мобилизират наличните ресурси и усилия.

Кризата оголи тези несъвършенства, каза тя. Част от проблемите имат своето дългосрочно решение, за което са възложени анализи, за да бъдат взети решения. Специалисти епидемиолози от две седмици анализират как се справяме с пандемията на фона на ваксинационното покритие, което се покачва, но е по-ниско от средното за ЕС.

Сербезова обяви, че не означава, че с облекчаването на мерките, не трябва да се ваксинираме. Статистиката сочи, че 90% от тези, които губят битката с Ковид или имат усложнения, не са ваксинирани.

Министърът на здравеопазването каза още, че не би свързала готвения протест на "Възраждане" с отпадането на зеления сертификат.

Целия брифинг гледайте тук:

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камила Валиева наруши мълчанието си
Камила Валиева наруши мълчанието си
Пожар горя в в химическо предприятие в Горна Оряховица, няма опасност за населението
Пожар горя в в химическо предприятие в Горна Оряховица, няма опасност за населението