НОВИНИ

Предупреждение за проливни валежи

bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 21.02.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

И днес времето ще остане по-топло от обичайното за февруари с максимални температури между 14 и 21 градуса. Ще духа слаб, на север от планините – умерен южен вятър. В по-голямата част от страната и в следобедните часове ще остане по-често слънчево, но от северозапад облачността ще продължи да се увеличава и още привечер на отделни места в Западна България ще превали слаб дъжд.

През нощта облачността в цялата страна ще се увеличи и на много места ще вали дъжд, в планините над 1500 м – сняг. Минималните температури ще бъдат между 3° и 8°, в София – около 3°.

Утре валежите ще продължат и в почти всички области от Западна и Централна България е обявено предупреждение от първа степен, код жълто, за значителни количества.

С умерен, временно силен северозападен, в Източна България – североизточен вятър, ще нахлува по-студен въздух и с понижението на температурите след обяд в Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще премине в сняг. Максималните температури утре ще бъдат в широки граници – от 4 до 15 градуса.

И по Черноморието на много места ще има валежи, по-значителни по южното крайбрежие. Преди обяд ще духа югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от североизток и ще се усили.

Облачно ще е и в планините, с валежи от дъжд, над 1500 метра – от сняг. В следобедните часове, с понижението на температурите, границата между сняг и дъжд ще се спуска все по-ниско. По-значителни количества се очакват в Рило-Родопската област, Средна гора и Предбалкана. Ще духа силен вятър, в ниските части от северозапад, а по билата – от югоизток.

Дъжд ще вали и на Балканския полуостров, а в северозападните райони валежите ще са и от дъжд, и от сняг. Причината – средиземноморски циклон, който ще премине през южните части от полуострова.

През следващите дни ще бъде предимно облачно, но вече със слаби валежи и само на отделни места, в Източна и Южна България – от дъжд, в останалата част от страната – от сняг. Температурите навсякъде ще се понижат. В петък и събота ще преобладава слънчево време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: България не е изнасяла оръжие в Украйна
Корнелия Нинова: България не е изнасяла оръжие в Украйна
Новак Джокович се завръща на корта тази вечер
Новак Джокович се завръща на корта тази вечер