НОВИНИ

Как е започнал пожарът на ферибота в Йонийско море?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:03, 21.02.2022
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Четири дни след инцидента с ферибот в Йонийско море въпросите все още са повече от отговорите, версиите се гадаят, но от свидетелските разкази започват да излизат съмнения за нарушения на правилата.

Какви хипотези се появиха?

Хипотезите според очевидците: пламъците са тръгнали от трюм, каюта, ресторанта или кухнята. Някои от шофьорите твърдят, че са чули взрив, други смятат, че пожарът може да е тръгнал дори от запалена цигара.

Шефът на пловдивската фирма за камиони смята, че може да е и газов котлон, защото българските и турските шофьори масово имали в камионите си. Властите разследват и трябва да се произнесат. По другия въпрос - защо шофьорите масово са спали в камионите. Това е абсолютно забранено, но очевидно забраната се нарушава и то системно. Фериботът разполага с 308 легла. Така на практика при около 230 пътници е имало достатъчно каюти за всички.

Причините за пламналия пожар на борда на "Юрофери Олимпия" все още са в полето на хипотезите. Според компанията, която оперира ферибота пожарът е започнал в трюм, където били паркирани превозни средства. Шофьорите разказват друго

"Пожарът е започнал от високите етажи. По информация на единия от водачите е тръгнал от помещенията, където са ресторанта и кухнята, но по информация на друг от водачите е тръгнал от каюта, две каюти от неговата се е чуло нещо като взрив. Не говорим за силен взрив", каза Димитър Димитров - камара на автомобилните превозвачи.

Версия втора.

"На борда имаше много камиони. Възможно е също запалена цигара да е предизвикала пламъци", смята оцелелият Виторио Падревино.

Фериботът е на 27 години. За шофьорите е забранено да спят по кабините на камионите.

Илиян Филипов, собственик на транспортната фирма ПИМК, казва:

"Долу в трюма е много висока температурата - топло. Второ - въздухът е доста замърсен долу. Проблемът е, че някои от шофьорите са си своеволни, влизат си долу в кабината, лягат си вътре. Другото, което е - според мен това е от газова бутилка. Защото във всеки един български или турски камион има поне една или две газови бутилки".

"За съжаление, по някой път с цел икономии: натоварването и на повече превозни средства се редят много плътно едно до друго, за да могат да се съберат повече, което пък затруднява и слизането и качването от кабините на водачите", казва Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

При 231 пътници на борда и над 300 легла, места за всички е имало.

"Имаме информация, че специално конкретният ферибот е бил в тежко състояние, че каютите са били неприятни, така да го кажем, за спане и за пребиваване - с мръсни чаршафи", казва Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Фериботът е изтеглен до пристанището Касиопи, в североизточната част на Корфу. Развръзката с края на разследването предстои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Украйна: Жени от години плетат камуфлажни мрежи за фронта
От нашите пратеници в Украйна: Жени от години плетат камуфлажни мрежи за фронта
Близки на издирваните 7 българи казват, че са оставени без никаква информация
Близки на издирваните 7 българи казват, че са оставени без никаква информация