НОВИНИ

Йенс Столтенберг: Украйна ще влезе в НАТО, не е въпросът дали, а кога

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:12, 24.02.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
столтенберг доставени почти всички бойни машини украйна
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Подкрепа за Украйна изразиха и от НАТО и ЕС за втората годишнина от началото на войната.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерите на Белгия Александър Де Кро, на Италия Джорджа Мелони и на Канада Джъстин Трюдо пристигнаха в Киев, за да отбележат втората годишнина от началото на руската агресия в Украйна.

“Повече отвсякога стоим твърдо зад Украйна - финансово, икономически, военно и морално. Докато страната най-после стане свободна”, заяви Урсула фон дер Лайен.

В специално изявление генералният секретар на НАТО заяви, че обстановката на бойното поле остава изключително тежка. Според него целта на президента Путин да доминира в Украйна не се е променила и няма индикации, той да се готви за мир. Столтенберг коментира, че Украйна не се е разпаднала за седмици, както мнозина са се опасявали и е успяла да си върне половината от територията, заграбена от Русия.

Генералният секретар на НАТО каза, че през последните дни и седмици съюзниците от Алианса са обявили нови пакети от помощ на стойност милиарди долари. Помощта обхваща ключови способности, като артилерийски боеприпаси, противовъздушна отбрана и бойни лодки, както и оборудване и резервни части за F-16, дронове и оборудване за разминиране.

Шефът на Алианса заяви, че НАТО помага на украинската армия да стане все по-оперативно съвместима със съюзниците. Той припомни, че НАТО и Украйна ще отворят нов съвместен център за анализи и обучение в Полша.

"Президентът Путин започна тази война, защото искаше да отнеме на Украйна правото ѝ сама да избира пътя си и да затвори вратата към НАТО. Но постигна точно обратното - Украйна е по-близо до НАТО отвсякога. Украйна ще стане член на НАТО и въпросът не е дали, а кога. Докато ви подготвяме за този ден, ще ви подкрепяме. В името и на вашата, и на нашата сигурност", подчерта Столтенберг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакция на ГДБОП в София заради голяма оранжерия с марихуана (ВИДЕО)
Спецакция на ГДБОП в София заради голяма оранжерия с марихуана (ВИДЕО)
Днес - повече от всякога, имаме нужда от единство, каза главнокомандващият въоръжените сили на Украйна
Днес - повече от всякога, имаме нужда от единство, каза главнокомандващият въоръжените сили на Украйна