НОВИНИ

Йоана Вълканова спечели колоездачната обиколка на Витоша при жените

Тийнейджърката триумфира с рекорд при жените

йоана вълканова спечели колоездачната обиколка витоша жените
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
22:04, 29.06.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Куриоз с двама шампиони при колоездачите и рекорд при жените беляза 41-вото издание на 100-километровата Обиколка на Витоша.

При дамите на Йоана Вълканова продължава да изумява с успешния си рейд и с младостта си. След като на 12 години бе вицешампионка през 2020 г. и следващото лято стана най-младата с титла на 13-годишна възраст, сега тя грабна второ злато преди да навърши 17 години. Триумфът й се засилва от факта, че тя подобри рекорда на трасето, като финишира за 5.04:28 ч, с около 9 минути по-бързо от досегашното върхово постижения на Христина Козарева (5.13:03 ч. от 2019 г.). Вълканова също се състезава от Колоклуб „Витоша“ и не изпусна лидерството си през целия 100-килочетров маршрут, дори методично увеличаваше преднината си.

След изминати 100-километра Виктор Енев и Лъчезар Ангелов финишираха едновременно за да бъдат обявени и двамата за шампиони. Съотборниците в Колоездачен клуб „Витоша“ поеха лидерство още след първия километър и се движеха „като близнаци“ до края. Двамата преминаха заедно петте контроли, като методично увеличаваха преднината си пред останалите. Борислав Хаджистоянов се опита да ги следва отблизо, но отпадна след 30-ия километър, после само Емил Стойнев бе близо до тях, но недостатъчно за да ги изпревари. В крайна сметка Енев и Стойнев финишираха заедно за 4.09:52 часа, на 14 минути от рекорда на трасето на Александър Алексиев (3.55:44 ч. от 2019 г.). Трети завърши Емил Стойнев, също от Колоездачен клуб „Витоша“ с време 4.14:04 ч. Това е втора титла за Виктор Енев, който миналото лято стана за първи път шампион едва на 19 години.

Стартът на колоездачите бе даден точно в 6 часа сутринта от Анна Пенчева, която е основен двигател в организацията на едно от най-популярните и масови като участници събитие у нас. След това колоната от над 2500 велосипедисти пое нагоре към Бояна по 100-километровия маршрут около Витоша.

100-километровата Обиколка на Витоша се провежда това лято за 41-ви път. Над 3200 са общо участниците в емблематичното състезание, което сега е част от инициатива „София – световна столица на спорта“.

В полунощ стартират и бегачите в 100-километровата Обиколка на Витоша.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът ще участва в церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх
Президентът ще участва в церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх
Габриела Петрова спечели титлата на троен скок при жените на Държавното първенство по лека атлетика
Габриела Петрова спечели титлата на троен скок при жените на Държавното първенство по лека атлетика