НОВИНИ

Йотова за кампанията: Темите, с които политиците занимават обществото, са печелене на "псевдооскари"

bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 10.03.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

В момента се говори за това кой ще бъде първи на изборите, но не и за това как ще изглежда следващото правителство. Това коментира в "Още от деня" вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Дано не стане така, че след това пак президентската институция ще бъде виновна за това, че няма да бъде съставен кабинет. Нито пръст няма подаден, да не говорим за ръка. Темите, с които занимават българската общественост, са някакво печелене на "псевдооскари" - надпревара с различни теми за референдуми, замеряне с квалификации".

До този момент няма нито едно стабилно предложение за това какво да направим с цените, какво да направим, така че стандартът на хората да е нормален в условията на криза, каза още тя.

Вицепрезидентът коментира и годишнината от спасяването на българските евреи. Според нея България има дълг за това датата да се знае не само от тези, които са я преживели, но и по целия свят.

"Преди години, когато работех в Брюксел и всяка година се отбелязваше Денят на Холокоста, почти никъде не ставаше дума за това, че България спаси своите евреи - близо 50 000 души. Опитвала съм се много пъти да разкажа за тази история, за личностите, които оставят своите имена със златни букви в нашата история. Всички вдигаха рамене с почуда или ме изслушваха, без да вникнат в това, което говоря".

Докато в Европа има музеи, които разказват за гибелта на евреите, България има нужда от музей, който да разказва за живота им, смята Илияна Йотова.

"Имаме своите спорове, има хора, които са разделени в мненията си за онези над 11 000 жертви, които България не е успяла да спаси. Това е чувството на вина и чувството, че сме могли да направим повече".

Йотова отправи призив към всички, които вече се или тепърва ще се занимават с темата:

"Нека да говорим за фактите и поне тази тема да не става част от разделителните линии в българското общество, защото истината никога не е само черна или само бяла".

Днес сме свидетели на това колко лесно могат да се забравят усилията на различни международни организации да изковат наново човешките права след края на Втората световна война, смята вицепрезидентът.

"Идеята за европейската общност се ражда върху пепелищата на войната. Кой е можел да си представи, че няколко години след войната на една маса ще седнат германци и французи, за да кажат "Никога повече"? Днес табуто на тези думи беше нарушено с войната в Украйна. Затова говорим за ненужна, брутална и агресивна война, която носи много жертви и за която като че ли нито една страна не може да намери решение".

Йотова заяви, че решението на Народното събрание за военната помощ за Украйна се изпълнява стриктно и критиките към служебния кабинет за пасивност са неоснователни.

"Напълно споделям и подкрепям мнението на президента Радев, че ние не можем да останем без никаква защита, не можем да оставим армията си без нищо. Вярвам повече на него, отколкото на доморасли политици".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът на България за девойки поведе в многобоя на "Афродита къп"
Ансамбълът на България за девойки поведе в многобоя на "Афродита къп"
Тази вечер "В кадър" - 20 години от атентата срещу сръбския премиер Зоран Джинджич
Тази вечер "В кадър" - 20 години от атентата срещу сръбския премиер Зоран Джинджич