НОВИНИ

Баку е домакин на Десети глобален форум, България ще бъде представена от президента Радев

Симеон Иванов
от Симеон Иванов
18:25, 10.03.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

В Баку се провежда Десетият глобален форум. Темата на тазгодишното издание на инициативата е "Светът днес: Предизвикателства и надежди". В азербайджанската столица присъстват повече от 350 участници от над 60 държави, сред които и над 50 настоящи и бивши президенти и премиери. Във форума ще участва и българският държавен глава Румен Радев.

Форумът бе открит с реч на президента на Азербайджан Илхам Алиев, в която той призова за повече свързаност на Европа с южнокавказкия регион. Президентът потвърди амбициите на Азербайджан да увеличава енергийните доставки в посока Европа и обяви, че страната цели да се превърне и във фактор в сферата на зелената енергия. Азербайджан вече е подписал договор с Румъния, Унгария и Грузия за износ на електроенергия от възобновяеми източници. В първия ден на форума основна тема на панелите и дискусиите беше променящата се международна среда, в контекста на войната на Русия в Украйна.

"Форумът показва колко е важно тези страни, които от десетилетия или векове насам са заплашени от Русия, да се обединят и да действат заедно. За да целия свят узнае опасността на империализма и неговия манталитет. Трябва да сме обединени, ако искаме мир и демокрация", заяви Кери Кенеди, президент на фондация за защита на човешките права "Роберт Ф. Кенеди".

"Това, което се случва в Украйна, е световна война, нещо като Трета световна. Путин затова казва, че не воюва с Украйна и с украинския народ, а със Запада. И всъщност е прав – той иска да разруши фундамента, върху който е изграден Запада, Путин воюва със западната идеология, философия, икономика и начин на живот", заяви Виктор Юшченко, президент на Украйна 2005-2010.

Сред основните теми са предизвикателствата пред процесите на глобализацията, енергийната трансформация, климатичните политики, както и интеграцията и бъдещето на Западните Балкани Африка. Участници и модератори на дискусиите са президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев.

"След войната в Украйна Азербайджан се превърна в една от най-интересните и важни страни. Ние българите знаем прекрасно това, спомняме си газовите доставки, благодарение, на които България все пак изкара зимата", заяви Петър Стоянов – президент на България (1997-2002).

"Огромна е разликата между начина, по който се говореше за Русия на този форум преди 5 години и специално преди войната в Украйна и днес. Държавите тук в региона казват – всички опорни точки на Путин паднаха", каза Росен Плевнелиев – президент на България (2012-2017).

Форумът се организира от международния център "Низами Гяджеви" и ще продължи през почивните дни. Участие ще вземе и президентът Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на Барселона в корумпиране на съдии
Повдигнаха обвинение на Барселона в корумпиране на съдии
С 300% е скочила цената на водата за напояване, земеделци са в протестна готовност
С 300% е скочила цената на водата за напояване, земеделци са в протестна готовност