НОВИНИ

С 300% е скочила цената на водата за напояване, земеделци са в протестна готовност

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:19, 10.03.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Търси се спешен вариант как да бъдат компенсирани земеделските производители заради рязко поскъпналата вода за напояване от началото на март - с близо 300%. Това съобщиха от земеделското министерство.

Така насроченият за днес протест на земеделците беше отложен в очакване проблемът да се реши, но хората остават в протестна готовност.

От първи март "Напоителни системи" рязко вдигнаха цените на водата за поливане с помпи - от 17% до 300%.

От държавното дружество обясниха поскъпването с по-високите цени на тока за помпите , ремонтните дейности и по-високите работни заплати.

Александър Миндачкин е зърнопроизводител от пазарджишкото село Ивайло. Отглежда 14 000 декара с царевица и пшеница. Твърди, че по-скъпата вода напълно е объркала плановете му и сега ще трябва да плати 25 000 лв. в повече.

"Аз отглеждам царевица. Там увеличението е най-голямо, по-малко е при ориза и средно при зеленчукопроизводството. Имаме уверението, че ще бъде отменена тази заповед, която регламентира новите цени на водата и ще се преговаря за по-ниска цена на водата. Изчакваме да видим", коментира производителят.

Миндачкин твърди, че в Румъния водата за поливане е безплатна. Производителите на ягоди и малини у нас също са засегнати. Докато през миналата година водата за поливане на декар е била между 80 и 120 лв., сега е между 700 и 800 лв.

На среща между земеделските производители и напоителни системи беше постигнато споразумение да се търси вариант, при който фермите да бъдат подпомогнати.

"Ще намерим начин да компенсираме за тази година земеделските производители заради скъпата вода за напояване, като ще покрием разликата в цената на водата за напояване тази година в сравнение с миналата. Това може да направи и служебният кабинет - без парламент и без редовен кабинет", обясни Тодор Джиков ,зам.-министър на земеделието.

Земеделското министерство подготвя анализ, въз основа на който трябва да се изчисли какъв ресурс е необходим за компенсациите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баку е домакин на Десети глобален форум, България ще бъде представена от президента Радев
Баку е домакин на Десети глобален форум, България ще бъде представена от президента Радев
Няма желаещи да работят в земеделието
Няма желаещи да работят в земеделието