НОВИНИ

Юли ще бъде месец на космическия туризъм

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:02, 12.07.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Наука и технологии
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Илон Мъск и Джеф Безос поздравиха Ричард Брансън за успешния му полет до границата на Космоса. Британският предприемач и филантроп, собственик на компанията "Върджин Галактик", беше част от 4-членния екипаж на космическия апарат "Юнити", който вчера излетя от космодрум в Ню Мексико, достигна повече от 80 км над морското равнище и се завърна благополучно на Земята.

Брансън успя да изпревари своя конкурент в космическите приключения Джеф Безос. Най-богатият човек в света преди месец обяви, че на 20 юли ще полети до границата на Космоса с ракета на своята компания "Блу Ориджин". С него ще летят брат му Марк, 82-годишна авиаторка и неизвестен участник, спечелил мястото си на търг. Така този юли се очерта като месец на космическия туризъм.

Надпреварата за частни търговски полети в Космоса е в пълен ход. След първия, компанията на Ричард Брансън "Върджин Галактик" планира още два и редовни търговски операции от началото на 2022 г. Целта е по 400 полета годишно. Кой може да осъществи това? Разбира се в тази скъпа космическа надпревара, участват само милиардери. Но е нужно и още нещо - приключенски дух и една детска мечта.

"До всички деца там долу! Някога аз бях дете, което гледаше звездите. Сега съм възрастен човек в космически кораб и заедно с други чудесни хора наблюдавам нашата красива, красива Земя. До следващото поколение от мечтатели: щом можем да направим това, представете си какво още можем да постигнем", каза Ричард Брансън.

Брансън отправи специално послание до следващото поколение мечтатели

Мечтите си следва и друг милиардер, решил да инвестира усилия и средства в новата индустрия на космическия туризъм.

"Ако видиш Земята от Космоса, това те променя, променя връзката ти с тази планета, с човечеството. Земята е една. Искам да направя този полет, защото цял живот исках да го направя. Това е приключение, нещо голямо за мен", казва Джеф Безос.

Първите туристи летяха с ракета на държавна руска компания. Брансън и Безос влизат в клуба на частните космически предприемачи и се нареждат до Илън Мъск. След като изпрати астронавти до Международната космическа станция неговата компания "Спейс Екс" той гледа напред.

"Те искат да изпратят хора на Марс. Идеята е да се колонизира Марс. Това е най-амбициозното начинание", коментира Марко Касерес, космически анализатор.

Засега анализаторът предрича успех на новата индустрия. "Върджин Галактик" е продала 600 билета за екскурзии в Космоса. Цените достигат 250 000 долара, но явно клиенти не липсват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гърция обмислят отстъпки за ваксинираните пътници в градския транспорт
В Гърция обмислят отстъпки за ваксинираните пътници в градския транспорт
Котаракът Мирон позна безпогрешно, че Италия ще спечели ЕВРО 2020
Котаракът Мирон позна безпогрешно, че Италия ще спечели ЕВРО 2020