НОВИНИ

Ще събере ли кабинетът на ИТН подкрепа от други партии (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:16, 12.07.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Повечето политически сили, които влизат в 46-ото Народно събрание, днес не излязоха с официален коментар за проектокабинета на "Има такъв народ". Принципната позиция на почти всички е, че няма да дадат безусловна подкрепа за следващото правителство.

В първия ден след вота лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов остана верен на стила си. Без да търси подкрепа и без диалог с нито една политическа формация в 46-ото Народно събрание, обяви кабинета, който ще предложат, когато получат мандата.

"Демократична България" днес не излезе с официален коментар, но от думите на Антоанета Цонева снощи се разбра, че очакват диалог с "Има такъв народ".

В момента няма такива консултации с ИТН, но, разбира се, след като излязат окончателните резултати, най-нормалното е разговори за политики и формиране на кабинет.

Антоанета Цонева: "Демократична България" сме отворени за разговор с "Има такъв народ"

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" зам.-председателят на "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов каза, че безусловна подкрепа вече не дължат на никого. Показа, че очаква диалог с ИТН и ДБ. Каза и кои са конкретните му условия, за да подкрепи бъдещо правителство.

Да, имам условия - Гешев, правосъдие, промяна. Имам условия, да. И настоявам за тях, това е причината поради която аз лично съм в политиката. това е причината една купчина хора да гласуват за мен. Така че, да - имам условия.

Хаджигенов: Голямата новина е, че ГЕРБ приключи

Днес БСП и ДПС не коментираха проектокабинета на Слави Трифонов, но още снощи заявиха, че няма да дадат безусловна подкрепа.

Що се отнася до правителство на "Има такъв народ" - този път няма да е безусловно. Ако желаят подкрепа, очакваме да ни поканят на разговори и да седнем и да говорим по политики, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Нинова: Този път подкрепата на БСП за правителство на "Има такъв народ" няма да е безусловна

Мустафа Карадайъ обясни, при какви условия ДПС ще подкрепи бъдещо правителство. За тях е важно това да е кабинет, който позволява държавните органи и институции да работят, съгласно Конституцията и законите на страната, в услуга на българските граждани и бизнеса.

ДПС няма да подкрепя безусловно. Да кажа и условията - възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията.

Мустафа Карадайъ, ДПС: Когото и да подкрепим, ще е с условия

След като ЦИК обяви окончателните резултати от изборите, президентът Румен Радев ще свика 46-ото Народно събрание. След сформирането му и консултации с парламентарните групи, президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дамбраускас преди Шахтьор: Резултатът от първия мач е хлъзгав
Дамбраускас преди Шахтьор: Резултатът от първия мач е хлъзгав
Обработката на протоколите - бързо, спокойно и без опашки (ОБЗОР)
Обработката на протоколите - бързо, спокойно и без опашки (ОБЗОР)