НОВИНИ

Все още има опасност за живота на обгазените при пожара в дом за възрастни край Варна

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 12.07.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Тежко остава състоянието на шестима от пострадалите при пожара в Дома за възрастни хора "Свети Георги" край Варна. Инцидентът отне живота на четирима души. Случаят се разследва от варненската Окръжна прокуратура. След това домът ще бъде проверен и от Агенцията за качество на социалните услуги – единственият орган у нас, който може да проверява и санкционира частни домове, които предоставят подобен тип социални услуги.

Предполага се, че пожарът в дома за възрастни хора "Свети Георги" е възникнал заради късо съединение в стаята на 89-годишен мъж, настанен там преди два дни.

По данни от дома той е бил незрящ и с психични проблеми. В този случай е важен контролът върху състоянието на пациента.

Може да се предполага, че имат назначен и лекар, който е със специалност "Психиатрия", така че предполагам, че и той самият би могъл да назначи съответно терапия, обясни Виктория Тахова, изпълнителен директор на Агенцията за качество на социалните услуги.

Лекарите от Военноморската болница във Варна продължават да се борят за живота на шестимата пострадали при пожара, настанени при тях. Те преминават и курс на лечение в барокамера.

Оказваме в пълен обем терапия по отношение на пораженията, които е нанесъл пожарът на бял дроб и мозък. И петимата пациенти са с много придружаващи заболявания, хипоксията е нанесла своите поражения, така че всички те все още не са извън опасност, каза д-р Васка Апостолова, Клинична токсикология, ВМА МБАЛ Варна.

Други две жени, пострадали в инцидента, са в многопрофилната болница "Света Анна", няма опасност за живота им.

По случая с пожара работи Варненската окръжна прокуратура, след като разследващите приключат, предстои комплексна проверка от Агенцията за качеството на социалните услуги.

Може да бъде направен акт за административно нарушение, те са различни видове, също така би могъл да бъде отнет лиценз, ако се установи некачествено предоставяне на услугата, допълни Виктория Тахова, изпълнителен директор на Агенцията за качество на социалните услуги.

Дом "Свети Георги" е вписан в регистъра на доставчиците на социални услуги, срокът за лицензиране по закон е до края на годината. Агенцията за качеството на социалните услуги вече е проверявала дома през миналата година по сигнал, тогава нередности не са открити.

Екип на БНТ-Варна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Гърция: Намираме се в най-добрия период на двустранни отношения
Президентът на Гърция: Намираме се в най-добрия период на двустранни отношения
Опасност от взрив е предотвратена в асфалтова база до Долна Диканя (СНИМКИ)
Опасност от взрив е предотвратена в асфалтова база до Долна Диканя (СНИМКИ)