НОВИНИ

Южна Африка: Отборът, който бе орисан да печели по възможно най-драматичния начин

Във финала победителите не отбелязаха нито една точка през второто полувреме

Национален отбор по ръгби на Южна Африка
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 29.10.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Този път зловещата за противниците Хака не успя да вдъхнови допълнително Ол Блекс и да уплаши непреодолимата защита на Спрингбокс. Краят на финала донесе огромна радост за Република Южна Африка в шампионат, в който сякаш те бяха орисани да печелят по възможно най-драматичния начин. И в трите си двубоя от елиминационната фаза - всеки един от които провел се в Париж на "Стад дьо Франс", защитаващите титлата си отпреди 4 години играчи успяха да надделеят с една единствена точка - 29:28 над ентусиазирания домакин Франция на 1/4-финала и 15:16 над Англия в полуфинала, за да дойде и изстраданото 12:11 срещу Нова Зеландия.

Във финал, в който победителите не отбелязаха нито една точка през второто полувреме. Във финал, в който всички точки за Южна Африка бяха дело на един човек - Андре Полард. Пред погледа на световни знаменитости Спрингбокс отново доказа, че прагматичният, а не красивият стил носи победи. Публиката във френската столица беше зад гърба на Ол Блекс, но и това не помогна. Капитанът Сам Кейн на новозеландците стана първият играч в историята, който получава червен картон във финал на световно първенство. Колегата му - Бодън Барет пък вече може да се похвали с факта, че е единственият, реализирал точки в два различни финала на Мондиал.

Индивидуалните статистики след края на турнира допълнително стимулират дискусията около начина, по който даден тим може да печели. В индивидуалните класации няма нито един играчи на южноафриканците сред топ 5. Най-много есета на световното първенство отбеляза Уил Джордън от Нова Зеланди я - 8, следван от играчи на Франция и Ирландия. Сумарно най-много точки за тима си осигури Оуен Фарел от Англия - 75. Най-много рънове на сметката си постигна Арди Савеа от Ол Блекс.

А най-странното вероятно дори за неутралните наблюдатели е, че новият стар световен първенец е чак на петата позиция по отбелязани точки за цялото състезание - южноафриканците приключиха със скромните 208 точки. Справка - съперникът им снощи има зад гърба си 336, а повече от Спрингбокс имат и французи, англичани и ирландци. В Претория ликуваха дълго след триумфа, в Оукланд, където любителите на ръгби спорта се бяха събрали на Едън Парк, трябваше да изживеят тъжното за тях развитие на двубоя и да преглътнат факта, че бяха надиграни от състав, който не отбеляза нито едно есе в мача, но ги надхитри стратегически.

Толкова много статически показатели, които не са в полза на шампионите. И само един, който ги поставя над всички останали. Но категорично и безусловно - най-важният: Южна Африка вече е еднолично на върха по брой завоювани титли от световни шампионати - 4. Всички останали ще трябва да почакат.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избирател в Хасково гласува с двойна бюлетина, рекордна избирателна активност
Избирател в Хасково гласува с двойна бюлетина, рекордна избирателна активност
В област Шумен има само една жалба за изборния вот
В област Шумен има само една жалба за изборния вот