САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

За първи път ритуалът "Розобер" не се проведе в Карлово

от БНТ
20:23, 30.05.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Празникът на розата в Карлово, който по традиция се провежда в последните дни на месец май, тази година е отменен заради противоепидемичните мерки в страната. В розовите градини край Климент беше възпроизведен само ритуалът "Розобер", който е неизменна част от празника на маслодайното цвете.

Заради извънредната епидемична обстановка, за първи път уникалният ритуал не се проведе в Карлово, а бе изнесен в селото с най-много розови насаждения в общината.

Мано Манов - кмет на с.Климент: Имаме около 1000 дка розови насаждения, беритбата е основен поминък на населението.

За да покрият загубите от ниската изкупна цена тази година, розопроизводителите разчитат на финансовата помощ от държавата

Д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: Защото това са повече от столения традиции, няколко века в Карловския район се отглежда маслодайната роза. Очакваме помощ от министерството на земеделието във вид на субсидия на кг произведен розов цвят.

Царицата на розата приветства трудолюбивите стопани, отгледали розовите насаждения и им благодари, че съхраняват поминъка

Яна Цветкова - Царица на розата 2019: Посланието, което отправям тази година, е да се пазят традициите и духът на Розовата долина.

На шестте момичета, записали се в конкурса за Царица на розата, който не се състоя тази година заради извънредното положение, бе връчен символът на общината - статуетка на позлатена роза.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лешоядът Ултрон - какво стои зад убийството на една защитена птица?
Лешоядът Ултрон - какво стои зад убийството на една защитена птица?
ГДБОП предупреждава: Все повече нарастват опитите за киберпрестъпления
ГДБОП предупреждава: Все повече нарастват опитите за киберпрестъпления